Три фалстарта – парламентът не събра кворум за второ извънредно заседание (Обновена + Видео)

Три фалстарта – парламентът не събра кворум за второ извънредно заседание . Народното събрание не успя да събере кворум, за да даде старт на второто за деня извънредно заседание.

Регистрираха се 111 народни представители – 61 от ГЕРБ-СДС, един от ПП-ДБ, 30 от ДПС, 11 от БСП, шестима от ИТН и двама от независимите депутати. Извънредното заседание бе свикано след внесено искане от ГЕРБ за ново заседание относно цената на тока. На него трябваше да бъда изслушани шефа на КЕВР Иван Иванов и зам.-министър на енергетиката за евентуалния скок на цените на тока от 1 юли.

Три фалстарта - парламентът не събра кворум за второ извънредно заседание /ОБНОВЕНА/ - Tribune.bg

След първия фалстарт председателстващата заседанието Росица Кирова даде почивка и насрочи заседанието да продължи в 20:15 часа

При втората регистрация в залата се записаха 117 народни представители. При третия опит в 20:45 ч в залата се появи само още 1 депутат, който вдигна кворума до 118, но така и не стигна до 121 необходими за старт на нощно заседание.

До извънредното заседание на НС тази вечер се стигна след като ГЕРБ-СДС внесоха искане заради цената на тока. Били са събрани необходимите подписи, съобщи на брифинг

народният представител от ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова.

 

„Днес, ние от ГЕРБ-СДС и ДПС, внесохме в деловодството на НС искане за извънредно заседание на НС, за да можем да изслушаме председателя на КЕВР и служебния министър на енергетиката”, поясни Теменужка Петкова.

„Очевидно това е въпрос, който вълнува всички.

Ние считаме, че той трябва да бъде изяснен още в рамките на днешния ден, така че такова искане ние сме внесли. Мотивът ни е много ясен – да се спре със спекулациите по тази тема и българските граждани да бъдат информирани за това, което се случва, обясни Петкова. „.

„Целта на това наше нестандартно решение

е да прекратим опитите да се злоупотребява с конституционните промени, които направихме преди няколко месеца. Когато решихме парламента да има непрекъсваемост на мандата, нашата цел беше да се оказва контрол върху изпълнителната власт, а не да се превръща залата на Народното събрание в предизборна трибуна, която да се ползва недобросъвестно от всеки,

който няма какво да каже извън това.

Искаме да приключим днес с този свободен ден в предизборната кампания. До момента нямаше никакъв смисъл от заседанието. Сигурен съм, че и от следващо заседание няма никакъв смисъл, но го правим. Надявам се колегите от

останалите политически сили да се концентрират

към кампаниите си, да си представят програмите, а не да използват залата на НС за някакъв трамплин. Няма да помогне на никого това. Единственото, което ще направим, е да сринем допълнително авторитета на парламента”, поясни Тома Биков.

- реклама -