НС свали тавана на компенсациите за ток за бизнеса от 250 на 200 лева за мегаватчас (Видео)

Извънредно заседание на НС.

Фирмите, които купуват ток от борсата, да получават държавни компенсации при цена над 200 лева на мегаватчас, вместо досегашните 250 лева, реши Народното събрание.

Разликата до пазарната цена ще бъде покривана от свръхпечалбите на всички държавни и частни дружества, които са производители на ток.

Компенсациите от 200 лева на мегаватчас са за големите индустриални предприятия.

След призив от страна на лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов, депутатите почетоха с минута мълчание паметта на загиналия край Елхово граничен полицай.

Мнозинството в Народното събрание реши битовите крайни потребители на ток да останат на регулирания пазар на електроенергия до 31 декември 2025 година.

С това на практика се отлага с 3 години преминаването към свободния енергиен пазар. Решението, внесено от ГЕРБ, предизвика дискусия в пленарната зала.

Депутатът от ГЕРБ Жечо Станков подчерта, че решението дава възможност за максимално отлагане на срока за преминаване на битовите потребители на ток на свободния пазар, заложен като условие за усвояване на средства по Плана за възстановяване и устойчивост.

„Едно домакинство, което през зимата се отоплява на климатик, ще плати сметка в рамките на 180 лева, а ако се изпълни този ангажимент, който колегите от ПП са поели с последния План за възстановяване устойчивост, то сметката на това домакинство от 180 лева ще стане 720 лева“.

Рамадан Ататалай от ДПС беше категоричен, че битовите потребители в тези условия не са готови да излязат на свободния пазар:

Не сме готови, защото трябваше досега да сме определили най-малкото енергийно бедните“.

От „Възраждане„, които единствени не подкрепиха решението, се противопоставиха битовите потребители въобще да бъдат изведени от регулирания пазар на електроенергия.

Депутатът Искра Михайлова обясни, че не могат да подкрепят: „Отсрочка на нещо, което продължава да звучи неизбежно„.

„Продължаваме промяната“ насочиха своите критики към предходни правителства заради липсата на напредък в либерализацията на енергийния ни пазар.

Според Георги Самандов от „Български възход“ подкрепеният проект на решение няма никакъв смисъл:

„Един обикновен политически пиар, нищо повече, тъй като битовите потребители първо са защитени от ценовите решения, които са на КЕВР“.

Социалистът Драгомир Стойнев определи подкрепения проект като първа стъпка към енергийна подкрепа за битовите крайни потребители и призова:

„Но също така има домакинства, които се отопляват на природен газ и в най-скоро време, ако Министерският съвет продължава да не взима решения, то тогава ние народните представители отново трябва да решим проблема“.

 

- реклама -