В НС на първо четене: Законопроект за забрана на износ на нефт и нефтопродукти с произход Русия (Видео)

Със 146 гласа „за“ парламентът прие на първо четене законопроект за забрана на износ на нефт и нефтопродукти с произход Русия, които са обект на дерогация. Против гласуваха 44 депутати от БСП и „Възраждане“, а 4-ма народни представители се въздържаха.

Проектът предвижда още режим на облагане по ДДС и акцизи.

Така според вносителите от ДПС се гарантира внасянето в бюджета на дължимите вноски, което да позволи финансиране на компенсации за високите цени на горивата.

От името на вносителите Петър Чобанов посочи мотивите.

„Този законопроект наистина се налага да бъде приет, за да имаме истински контрол върху прилагането на дерогацията.

Тъй като в обществото се създаде една дискусия, разбира се, подкрепяна конкретно от определени страни, включително и от корпоративни субекти, че една ли не става въпрос за бонус за определени стопански субекти.

Повтарям – ние трябва да контролираме прилагането на санкции, а не да позволяваме привилегировано отношение поради дерогацията на определени стопански субекти, което да се превърне в бонус за тях“.

От БСП се обявиха против, като посочиха няколко аргумента – че не е работа на парламента, а на правителството да осъществява такъв контрол.

Заедно с „Възраждане“ те посочиха, че има опасност от увеличаване на цените за крайните потребители и затваряне на рафинерията, което пък би увеличило безработицата.

Румен Гечев и Стоян Таслаков изложиха аргументите в подкрепа на позицията на своите парламентарни групи.

„Когато горивата станат по 8 лева, ще видите какво ще изберат българите и въпросът дали трябва да продължи този парламент ще се измени по съвсем друг начин и ще трябва да си събираме тук нещата и да изчезваме“, каза Таслаков.

„Блокираха руския петрол, ще блокират нашите майкопродавци и „Нефтохим“ и от това ще спечелят, както при газа, основният „оркестрант“ – САЩ. Следователно – с това антибългарско решение ние ще си усложним и енергийните баланси, и други баланси. Стига сме се самонаказвали, спрете с безумията! Нека да си изпълняваме решенията на ЕС, нека да не се пренатягаме. Нека да не сме най-големите слуги в ЕС и в НАТО. Защото това се пише на нашите избиратели и на българския народ“, призова Гечев от левицата.

Искрен Митев от ПП и Делян Добрев от ГЕРБ се противопоставиха.

„Има санкции от ЕС, ние сме член на ЕС и трябва да приемем дали ще изпълняваме тези санкции, или няма да ги изпълняваме“, заяви Митев.

„Законопроектът на ДПС е свързан с правилата на ЕС и спазването на тези правила, а нищо повече“, допълни Добрев.

ГЕРБ, ПП  и ДБ декларираха, че ще подкрепят законопроекта с аргумента, че така ще изпълним задълженията си като член на ЕС към наложените санкции. Рафинерията може да работи и с неруски петрол, беше казано по време на дебата.

 

- реклама -