Извънредно: Простреляха словашкия премиер Роберт Фицо (Обновява се)

Простреляха словашкия премиер Роберт Фицо. Словашкият премиер Роберт Фицо е бил прострелян, според съобщения в местните медии, цитирани от Би Би Си.

Нападението е станало пред сграда

в Хандлова, където се е провело заседание на правителството.  Хандлова се намира на около 180 км североизточно от Братислава.

КАДЪР: Екс/@runews

Фицо е откаран в болница, а предполагаемият му нападател е задържан от полицията.

Светът и България остро осъждат стрелбата срещу словашкия премиер Робърт Фицо. Словашкият премиер Робърт Фицо бе прострелян в сряда.

Премиерът е с няколко огнестрелни рани

и в момента е с опасност за живота. Следващите
часове са решаващи, пише в официалния профил на Фицо във фейсбук. Състоянието на простреляния премиер на Словакия Роберт Фицо се оценява като тежко. По информация на сайта, Фицо ще бъде опериран.

„Състоянието на Фицо е много тежко,

в момента той е се транспортира с хеликоптер към болница в
Банска Бистрица“, пише изданието. На официалната му фейсбук страница се появи
съобщение, че премиерът е с няколко огнестрелни рани и в момента е с опасност за живота.

„Следващите няколко часове са решаващи“,

пише в официалния профил на Фицо във фейсбук.
В съобщението се казва още, че словашкият премиер е с няколко огнестрелни рани и в
момента е с опасност за живота.

Кой е той?

Роберт Фицо е премиер на Словакия от април 2012 г. до март 2018 г. Той заема поста и между 2006 и 2010 г. След победата на парламентарните избори от 17 юни 2006 г. на лявоцентристката му партия Посока – социална демокрация, основана от него през 1999 г., той сфоррира правителствена коалиция, сменяйки на поста министър-председателя Микулаш Дзуринда. Роберт Фицо подава оставка след парламентарните избори от 12 юни 2010 г.

Преди това президентът на Словакия Иван Гашпарович възлага на Фицо мандат за сформиране на второ правителство на Посока – социална демокрация, но този мандат не е реализиран. На 8 юли е съставено правителство на Словашки демократически и християнски съюз – Демократическа партия, оглавено от Ивета Радичова На 4 април 2012 г., след победата на партията на Роберт Фицо на предсрочните парламентарни избори (печелейки в парламента 83 от 150 места), Фицо сформира ново правителство на страната. Това е първото еднопартийно правителство в Словакия от началото на независимостта.

През 2014 г. Роберт Фицо е кандидат за президент и на първия тур, проведен на 15 март, е първи с 28% от гласовете. На втора позиция с 24% остава опонентът му – независимият кандидат Андрей Киска. На втория тур обаче Андрей Киска печели 59,4% от гласовете и става четвъртият президент на Словакия. На 30 септември 2023 г., след победата на партията на Роберт Фицо Посока – социална демокрация на пармалентарните избори, Фицо сформира ново правителство на Словакия.

Очаквайте подробности!

- реклама -