коронавирус, отношение, българи, партии, нагласи

Извънредно положение във Вашингтон, трима нови заразени с коронавирус в Гърция

Още три случая на инфекция с новия коронавирус бяха потвърдени в Гърция, а броят на заразените достигна седем души, съобщи гръцкото министерство на здравеопазването.

Инфекцията беше потвърдена при жена, която имала близки контакти с първия заразен с коронавирус. Тя е изолирана в болница в Солун. Вирусът е потвърден и при мъж, който е посетил засегнатия район на Италия. Той е поставен под карантина в болница в Атина. Инфекцията се потвърждава и при трета жена, която е имала контакт с друга болна жена, диагностицирана по-рано в Атина, според бюлетин, разпространен в събота вечерта.

В Солун, като превантивна мярка за 14 дни беше затворено училище заради ученик, който беше заразен от майка си. Затворени бяха и няколко училища в Атина.

Гръцките власти забраниха провеждането на карнавалите които се провеждат в цялата страна преди началото на Великия пост. Нарушителите на забраната са изправени пред наказание лишаване от свобода до 2 години.

Извънредно положение в щата Вашингтон

Губернаторът на щата Вашингтон Джей Инсли обяви извънредно положение в щата заради разпространението на новия коронавирус, където за първи път в страната човек почина в резултат на COVID-19, се казва в изявление, публикувано на уебсайта на губернатора.

„Аз, Джей Инсли, губернатор на Вашингтон в контекста на ситуацията декларирам, че във всички градове на щата Вашингтон е обявено извънредно положение“, се казва в заповедта.

Губернаторът също така нареди на държавните институции и ведомства да използват държавните ресурси и да направят всичко възможно за борба с разпространението на коронавируса. Извънредното положение предполага и възможността за ангажиране на Националната гвардия на държавата.

По-рано Министерството на здравеопазването във Вашингтон съобщи, че в щата Вашингтон е регистриран първи смъртен случай от коронавируса в САЩ.

През последните 24 часа Световната здравна организация е регистрирала над 1,3 хиляди нови случая на зараза с новия коронавирус извън Китай. Общият брой на заразените е над 6 хиляди души в 53 държави. Броят на смъртните случаи нарасна до 86. Вирусът се разпространи в още две държави – Мексико и Сан Марино.

Според последните данни на СЗО, броят на заразените в континентален Китай е 79 394, а 2838 са починали. Общият брой на заразените с коронавирус в целия свят е 85 403.

- реклама -