ток, осветление, община, цени
снимка: Pixabay

Извънредно положение в Косово заради недостиг на ток

Парламентът на Косово обяви 60-дневно извънредно положение поради недостиг на електроенергия, съобщи „Косово Онлайн“.

Парламентът подкрепи решението на правителството относно спешните мерки за доставка на енергия. В подкрепа на решението гласуваха 57 души, а 17 се въздържаха.

Извънредното положение ще продължи 60 дни. Ако е необходимо, то може да бъде удължено с още 30 дни, посочва порталът, цитирайки министъра на икономиката Артане Ризваноли.

Извънредните мерки включват ограничаване на доставките за някои потребители, въвеждане на специални изисквания към енергийните дружества и други.

Към Министерството на икономиката ще бъде сформиран специален комитет от представители на съответните агенции, който ще следи ситуацията.

Въпреки недостига на електроенергия в Косово, медиите в региона съобщават за преговори между властите в Прищина и Северна Македония за продажба на 3 милиона тона косовски въглища за северномакедонските топлоелектрически централи.

По-рано през деня албанският портал „Екзит Нюз“ съобщи, че Албания ще предложи на Косово 7680 МВт ч на 31 декември и 1 януари, за да подпомогне страната по време на продължаващата енергийна криза. Албанското правителство няма да иска парично изплащане на този заем, но ще поиска от Косово да върне част от електроенергията си на Албания през лятото.

Министърът на инфраструктурата и енергетиката потвърди споразумението във вторник вечерта, след като министър-председателят Еди Рама обяви, че Албания ще помогне на Косово да преодолее енергийната си криза.

Нарастващите цени на енергията и остарелите топлоелектрически централи са причината за енергийна криза в Косово.

От сряда, 22 декември, косовската енергоразпределителна компания KEDS започна ежедневно прекъсване на електрозахранването на косовските граждани.

- реклама -