Христо Алексиев, министър на транспорта, Вера Су, кораб, потъва, евакуация, екипаж

Извънредно: Корабът „Вера Су“ потъва (ВИДЕО)

Корабът „Вера Су“ потъва. Това обявиха на извънреден брифинг министрите на транспорта и околната среда и водите Христо Алексиев и Асен Личев.

Те са категорични, че се налага евакуация на екипажа, който вече е в опасност, но това не може да се случи без разрешение на собственика на кораба.

Транспортният министър Христо Алексиев опита да оправдае закъснялата реакция на правителството с международното право в корабоплаването.

„Действие незабавно без да се даде възможност на корабособственика да реагира е враждебен акт и нарушаване на всички европейски норми за корабоплаване“, каза Алексиев.

Според него държавата е действала по възможно най-адекватния начин. А според Европейската агенция за морска безопасност товарът от азотни торове не бил опасен.

Това твърдение подкрепи и Асен Личев. Екоминистърът допълни, че започва активно пробонабиране, за да се следи каква е морската среда в района на кораба.

„Убеден съм, че няма да има измиране на живи организми“, заяви Личев.

Той нарече прекратената операция за разтоварване на кораба „нелепа“. Тогава кадри показаха как при разтоварването голяма част от торовете се изливаха в морето.

Работата на място е сложна, не може да бъде вкарана тежка техника. Проблеми създава и времето, вълните били по 4 бала. Обмислян е вариантът за евакуация и с хеликоптер, но това също е опасно, защото корабът е близо до скали, а в района има силен вятър.

- реклама -