Кирил Петков: Готови сме на правителство на малцинството, Рашков ще оглави КПКОНПИ (Видео))

Извънредно изявление на Продължаваме Промяната след като Слави Трифонов обяви, че ИТН напускат коалицията.

Решени сме, че сме готови на правителство на малцинството, но няма да харчим нито един лев без надзор и начин, който е без контрол.

Обещанията ни да реформираме КПКОНПИ ще се случат и г-н Рашков ще е начело на тази организация, за да променим България.

Това заяви на пресконференция министър-председателят Кирил Петков.

„Законът за КПКОНПИ ще бъде внесен още утре“, добави той.

„Министър Караджов от ИТН поиска увеличаване на бюджета с 3 милиарда и 600 милиона допълнително да бъдат платени на тези фирми, които в последните месеци бяха разследвани от министър Рашков.

Когато казахме, че този бюджет е за да намалим цените на бензина и дизела, те казаха, че няма да се съгласят, ако не отидат тези пари за тези компании.

Днес им казахме в МС, че това няма да стане”. Това заяви премиерът Кирил Петков.

Премиерът обясни случващото се между „Продължаваме промяната“ и „Има такъв народ“.

„В последната седмица министър Караджов от квотата на ИТН поиска безпрецедентно увеличаване на бюджета на МРРБ с 3 милиарда и 600 милиона, за да бъдат платени на същите тези фирми, които в последните години бяха разследвани от министър Рашков за злоупотреби.

Слави Трифонов: Слагам край на тази коалиция и на тази агония (Видео)

Това е отгоре на вече съществуващата сума от 2 милиарда и 200 милиона, което е безпрецедентен бюджет от самото начало.

Когато казахме, че тази актуализация не е, за да може да се допълват бюджетите на МРРБ, а е за да увеличим пенсиите, да помогнем на работещите семейства,

да намалим цените на бензина и дизела и да махнем ДДС на хляба. Получихме обратно, че те няма да се съгласят осен ако не дадем тези средства на министерството“, посочи Петков.

Министър-председателят бе категоричен, че това няма да се случи. „Обещахме на гласоподавателите ни нулева толерантност към корупцията и заставаме зад това.

Първият конфликт с ИТН възникна, когато бяха поискани 1 милиард и 100 милиона във връзка с ремонтите.

Направихме комисия и видяхме, че между 80 и 90% от тези строежи са не леки поправки на пътя, а истински строителни дейности направени под предлога, че са леки ремонтни дейности. С други думи – тези пътища нямат гаранция.

Колегите от МРРБ знаеха, че това ще излезе като публична информация.

На миналия Коалиционен съвет казахме, че едно от големите ни обещания е да реформираме КПКОНПИ.

Тя вече 6 месеца се управлява от заместника на Цацаров. Предложихме човек с безпрецедента репутация в борба с корупцията и това е г-н Рашков.

От ИТН получихме като отговор, че просто не са съгласни без доводи и нищо“, коментира Кирил Петков.

Днес е денят на водораздела. Може да сте от страната на корупцията, мафията и хората, които използват обществен ресурс и да си го сложат в джоба.

Или да имаме принципна позиция, където всеки лев трябва да се отчита, защото това са пари на всички нас.

Правителство на малцинството е много по-добре, отколкото правителство, на което се опитват да му се извиват ръцете за допълнителни пари и най-важната организация за борба с корупцията се спира, когато имаме кандидат като Бойко Рашков.

Морал не е да се крием под някакви общи заглавия, а морал е когато кажеш не на парите да отиват при мафиотите, които са изнасяли парите с торби.

„Вече близо година в МВР се провеждат упорити разследвания на дейността на различни длъжностни лица от управлението на Борисов, свързано тясно с конкретни фирми,

на които в противоречие със законите е било възложено изграждането на автомагистрали в нашата страна.

В резултат на това по категоричен начин се установи, че на тези фирми, близки до кабинета „Борисов“, са отпускани авансово между 50%-80% от сумите,

които е трябвало да бъдат изразходвани за строителство на различни пътища, включително АМ „Хемус“.

Това заяви от своя страна вътрешният министър Бойко Рашков.

„Ние установихме, че тези държавни средства не са вложени за изграждане на пътищата, в изграждането на „Хемус“.

Те са изразходвани за различни нужди, като е доказано, че някои фирми са получавали по сложен път от банките, чрез създаване на кухи фирми.

Използвали са безимотни хора, чрез които сумите са били теглени и получавани от определени банки и са заминали в неизвестна посока, подчерта вътрешният министър.

„Тези средства не е ясно къде се намират в момента и за какво се използват.

Има данни, че са вложени в обекти, които удовлетворяват техните лични, корпоративни и други интереси.

Мисля, че трябва МВР да изнесе тези данни публично и те да станат публично достояние“, посочи още Рашков.

Силовият министър същевременно поясни, че в Министерството на регионалното развитие (МРРБ) се подготвя отново да се финансират същите фирми,

без да се потърси сметка за тези огромни финансови ресурси, които са потънали по времето на управлението на Борисов.

Това изправя страната пред избора да се продължи ли по този начин изграждането на пътища – те не се изграждат, но се изразходват огромни бюджетни средства.

Така ли да продължим или да сменим подхода и вземем други решения, включително да се премине в управление на страната в друг формат, както каза премиера, посочи още Рашков.

Той също така обясни, че няма още внесени обвинителни актове в българския съд, става въпрос за огромни схеми и е необходимо от време, за да може да се извърши разследването.

„Обществото има право да знае къде са тези средства – дали са изнесени в чужбина или се изграждат имоти с безлихвените средства от бюджета за обекти, които са лична собственост на управители и собственици на фирми.

Знаете, че тогава печалбите ще са двойно, тройно или петорно по-големи, отколкото ако се вложат в друга дейност“, коментира още Рашков.

„Знаете, че тази коалиция беше трудно сформирана от партии, които са много различни по своята същност – и като разбиране за икономика, и за социална политика и за интеграция на България на международната схема.

Имаше едно общо разбиране – че ще се сложи край на кражбите и парите на българите ще бъдат разходвани прозрачно и целесъобразно.

Нашата червена линия е да не допуснем кражби“, заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

„Днес сме тук точно заради тази червена линия.

Може да имаме различия какво е най-добре да се направи, как най-добре да се подпомогнат гражданите и фирмите,

но не можем да имаме различия по това, че не трябва да се допускат кражби и да се упражнява ефективен контрол върху всеки лев държавна пара“, допълни той.

„Няма как да допуснем обществени поръчки, които не са на най-ниска цена, а съдържат компонент „есе“ колко добре пълним дупки.

Това се правеше в едно друго управление, няма да се прави в нашето управление“, каза още Василев.

„Ние не купуваме депутати. Вие, ако се продавате, не сте депутати“, отговори Асен Василев на въпрос на Николай Бареков как смятат да си осигурят мнозинство и дали не планират да купуват гласове в НС.

- реклама -