Извънредно: Държавата обявява форсмажор (Какво означава това?)

Извънредно решение на държавата да обяви форсмажор. Министерство на икономиката ще внесе в Министерски съвет решение за

обявяване на форсмажорни

обстоятелства, съобщи вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова пред депутатите в Народното събрание.

„Търговските и икономическите ни представителства в чужбина започнаха да проучват възможни алтернативни доставки за материали, използвани в строителството.

Българските фирми искат

обявяване на форсмажорни обстоятелства. Министерство на икономиката ще внесе в Министерски съвет решение за обявяване на форсмажор“, заяви още Нинова.

Тя обяви, че правителството може да обяви форсмажорни обстоятелства не за определена стока, а за период от време. Нинова ще предложи този период от време да бъде от 24 февруари 2022 г. до месец март.

Какво означва това?

Пред Flashnews конституционалисти обясниха, че форсмажорът е много тежко решение. той от една страна може да доведе до положителни последици, тъй като ще позволи на държавата да се намеси като регулатор на ценовия пазар. Тоест държавата ще може да фиксира цени на услуги и стоки като не позволи те да се увеличават допълнително.

От друга страна обаче форсмажорните обстоятелства означават, че

може да не се изпълняват

търговските договори и между частни лица като за това няма да се дължат обезщетения. От политическа гледна точка пък форсмажорните обстоятелства, според конституционалистите, означават, че може да се обяви извънредно положение в страната.

Така според Конституцията

автоматично се удължава мандата на Народното събрание и действащия кабинет и не биха могли да се проведат нито предсрочни, нито редовни избори. Юристите обаче са категорични, че не е възможно да се обяви форсмажор със задна дата, нито да се въведе извънредно положение със стара дата. 

При ситуация на форсмажор

фирмите могат при облекчени условия да си прекратяват договорите, да избягват неустойки, да си уреждат договорните отношения по друг начин, защото почти във всички международни договори е предвидено, че при форсмажорни обстоятелства има други начини на предоговарянето им, възможност за отлагане на неустойки и други, обясни Нинова.

Тя напомни, че за фирмите веригите на доставки са много важни и допълни, че когато им спре доставка на определена стока, те не могат да си изпълнят договорите и от тях се търсят обезщетения и неустойки, а при обявяване на форсмажорни обстоятелства този процес се облекчава.

 

- реклама -