Извънредни точки в парламента скараха депутатите

Извънредно вкарани 3 точки в дневния ред на петъчното заседание на парламента скараха депутатите от рано сутринта.

Избор на постоянни делегации на парламента в международни организации стана втора точка на заседанието.

Депутатите ще минат първо гласуване на промени в Закона за енергетиката, като трета точка, а четвъртата им точка ще са нови процедурни правила за избора на нови членове на КЕВР.

Парламентарният контрол, в който се очаква да участва премиерът Кирил Петков, ще започне след като приключи целия дневен ред и ще продължи 3 часа.

Депутатите от ГЕРБ и ДПС бяха твърдо против промените и отравиха критика към завърналия се след COVID председател на парламента Никола Минчев.

Явно завръщането ви след боледуване не ви се отразява добре, заяви от трибуната Христо Гаджев от ГЕРБ. „Да се вкарват така извънредно парламентарните делегации без да се съгласуват в опозицията напомня на избора на комисиите и липсва диалог“, каза той и добави, че в четвъртък депутатите работили само до 10,30 часа, а днес се предлагат точки като за цяла седмица.

От своя страна Минчев отвърна, че разбрал, че тези допълнителни точки са одобрени от всички партии на председателски съвет по-рано.

„Г-н председател аз също се връщам от карантина и също съм замаян. Предполагам, че някой ви е подвел. Пожелавам ви бързо да влизате в час
„, каза Хамид Хамид от ДПС.

Той поясни, че не е имало съгласие на председателски съвет по тези точки. „Предлагам да разпоредите достъпа на опозиционните партии на председателски съвет, за да може да изберете каквито искате делегации“, допълни Хамид.

Председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова посочи, че не е направено задължителното за първо четене на законопроектите в комисиите на парламента обществено обсъждане на промени в Закона за енергетиката.

„Ако е нужно да се свика допълнително заседание, защото вероятно има редица организации, които искат да вземат публично становище“, добави тя.

Десислава Атанасова обърна внимание, че вече се минава всякаква мярка: „По отношение на предните гласувания – управляващото мнозинство има гласове, за да направи, какъвто иска дневен ред в програмата за работа.

Фактът, че министрите могат да вземат думата по всяко време по тема, която те преценят и това не е новата форма на присъствие в парламента на Министерския съвет – „връхлитане“, а съвсем законосъобразна и конституционно уредена процедура.

Възразявам твърдо за предложението ви за допуск на някакви лица, които по незнайно по какви причини ще участват в заседанието на парламента.

Има заповед на председателя на парламента, в случая на Кристиан Вигенин, по отношение на спазване на COVID мерките, в която пише, че не се допускат външни лица.

В този смисъл колегите народни представители непрекъснато са в карантина като контактни или болни.

Моля, допълнителни външни лица да не влизат в парламента“, каза още Десислава Атанасова. Тя заяви, че Корнелия Нинова може да взима думата, когато поиска.

- реклама -