Извънредни мерки в Куба заради недостиг на гориво

Куба трябва да приложи извънредни мерки, за да се бори с голям недостиг на гориво през септември, обяви президента Мигел Диас-Канел.

Липсата на суровината е резултат от опитите на САЩ да блокират доставките на петрол за Куба, пише Ройтерс.

В момента в страната има малки наличности и се чака пристигането на кораб със суров петрол. Той ще е един от само двата търговски кораба, които ще доставят гориво в Куба до края на месеца.

Мигел Диас-Канел каза, че властите се опитват да избегнат нуждата от режим на тока.

„Дори да се наложи да въведем режим, той няма да е толкова тежък, колкото по времето на Специалния период.“, каза Диас-Канел, имайки предвид тежката икономическа криза през 90-те, след разпадането на СССР.

Плановата икономика на Куба изпитва недостиг на валута от 2015 г., когато започнаха да намаляват доставките на петрол от съюзническата Венецуела.

Откакто дойде на власт, Доналд Тръмп затегна още повече петролното ембарго, като каза, че целта му е да накара правителството в Хавана да направи реформи и да спре да подкрепя режима във Венецуела.

Освен това Тръмп иска да се хареса на традиционно зле настроените към комунистическата власт в Хавана кубински имигранти във важния за президентските избори щат Флорида.

„Мога да ви уверя, че имаме стратегия за успех и няма да позволим на администрацията на янките да постигне целта си и да обезкуражи кубинския народ, а още по-малко да го изтреби.“, каза Мигел Диас-Канел.

- реклама -