Истанбул

Извънредни мерки в Истанбул преди митинга на властта

Извънредни мерки за сигурност в Истанбул преди митинга на властта днес следобед.  Медии прогнозират, че на него ще присъстват между 3,5 милиона и 5 милиона души.

Днешното събитие, обявено като подкрепа на демокрацията в Истанбул, ще е кулминация на демонстрациите през последните три седмици в подкрепа на турския президент Реджеп Ердоган.

Проявата ще се излъчва на живо по телевизията в цяла Турция и в щата Пенсилвания, САЩ.

Привърженици на управляващата Партия на справедливостта и развитието излизат на улиците всяка вечер след проваления опит за преврат на 15 юли, когато загинаха 273 души.

Зрелищният митинг „Демокрация и мъченици” на истанбулския площад Йеникапъ на брега на Мраморно море ще започне около 16 часа. За гарантирането на реда ще се грижат 15 000 полицаи.

Готови за раздаване са над два милиона шапки, над 2,5 милиона турски знамена и 5 милиона бутилки с вода.

Само знамена, без лозунги

Премиерът Бинали Йълдъръм предупреди партийните членове, че партийни лозунги няма да бъдат позволени, за да се насърчи единството.

„Над всичко ще бъдат духът на нацията, националният флаг, родината и държавата”, подчерта Йълдъръм.

На митинга ще са позволени единствено национални флагове.

Анадолската агенция предаде, че в началото на събитието ще бъде изпълнен националният химн, а след това ще се чете от корана.

Телевизор за Гюлен

Митингът ще може да бъде наблюдаван на огромни екрани из цялата страна.

Президентът Ердоган съобщи, че огромен екран ще има и в щата Пенсилвания, САЩ, където живее в доброволно изгнание проповедникът Фетхулах Гюлен. Анкара сочи именно Гюлен като организатор на метежа.

Репресиите след опита за преврат бяха насочени към прочистване на всички сфери от привърженици на Гюлен. Задържани и уволнени бяха хиляди военни, магистрати, държавни чиновници, работещи в образованието и науката, журналисти.

- реклама -