Извънреден брифинг в 23.30 часа на МС: Говорят за ареста на Борисов (обновена)

Извънреден брифинг в 23.30 часа започна в Министерски съвет, атемата е ареста на бившия премиер Бойко Борисов.

„Изправени сме за пореден път пред абсолютен саботаж на прокуратурата на Република България под ръководството на г-н Гешев“. Това каза премиерът Кирил Петков на извънреден брифинг в Министерски съвет

във връзка с ареста

на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова. На брифинга участва и вътрешният министър Бойко Рашков.

„От това, което чухме, се прикриват документи за искане за повдигане на обвинения, с които лесно можем да се снабдим.

Прикриват се и се игнорират

сведения, получени от изнудваното лице, само и само да не се извърши разследване по закон. Сведения, които са всеобщоизвестни и вече са достояние и на Европейската прокуратура“, добави той. По думите му в България независима прокуратура няма.

„Прокуратурата за пореден път се държи като адвокат, когато става въпрос за хора, обвинени в корупция“, допълни Петков. Той обаче посочи, че този път държавното обвинение има сериозен проблем и той е, че „по този казус работи в момента и европейската прокуратура“. „Сега има паралелна европейска структура, на която вярваме много повече и която също работи по този казус. Така че ще има много ясна информация как действат и какво са направили. Факт е, че много хора казват, че България е превзета държава. Ние обаче вярваме, че това няма да е така и в бъдеще. Ще продължим ад се борим и ще направим всичко, което зависи от нас, България да е свободна, нормална европейска държава. Битката е започнала и оттук нататък е, че ще работим с всичките инструменти на Европа, за да преместим България на следващото ниво. Съжалявам за прокуратурата, че се изложи по толкова очеваден начин тази вечер“, заяви Петков.

„Изправени сме за пореден път

пред абсолютен саботаж

на прокуратурата, ръководена от г-н Гешев. Укриват се документи за искане за повдигане на обвинение, с които лесно можем да се снабдим“.

„Отричат се законови правомощия на разследващите органи и се спъва дейността на всеки, който се опитва да работи

срещу корупцията в страната ни“.

„В България независима прокуратура няма. Прокуратурата за пореден път се държи като адвокат, когато става въпрос за хора, обвинени в корупция“, допълни премиерът.

„Прокуратурата прави изводи за изхода на производство, на което току що е направено началото. Производство, за което не е имало време да се съберем доказателства. Защото е стартирана проверка с цел да се съберат доказателства, за да се реши дали да се образува или не досъдебно производство. По тази проверка са събрани сведения, включително от намиращия се в Дубай Васил Божков, подписани от него. Никой не твърди, че те имат качеството на сведения. На практика вчера е стартирано производство. Вместо прокуратурата да заяви пред вас и цялото общество, че ще предприеме това действие, тя се постара да обяви на всички, че – видите ли –

МВР не е направило нищо. Включително  не е било компетентно да предприеме елементарни проверочни действия“. Това заяви пък вътрешният министър Бойко Рашков. Той припомни, че „преди няколко години Божков беше публикувал факти, които от няколко месеца бяха обект на проверка. В същото време

прокуратурата дори не стартира проверка

– правомощия, които тя има, заяви той. И посочи, че полицейските органи имат само едно правомощие – да образуват проверка за неотложност. Каза също, че тъй като МВР нямало доверие на прокуратурата, обичайно ползвало именно тази възможност. Причината според него е, че „проверки на МВР потъват в прокуратурата“.

Като пример даде проверката за АМ Хемус, казвайки, че още през октомври са изпратили огромен обем материали. До ден днешен обаче нямало реакция от прокуратурата.

„Специално за Божков и фактите, които изнася, че е бил под натиска на Горанов, Борисов и Арнаудова, по този въпрос сме събрали определени факти. За разлика от прокуратурата, която не им обръща никакво внимание. Според прокуратурата, ако един български гражданин е обвинен за извършено от него престъпление,той няма никакви други права. Което е пълен абсурд“, заяви Рашков.

Според него, прокуратурата нарочно е направила изявлението си в късен час, за да не може да реагира МВР. „Там чухме откровени лъжи. Че нямало проект на постановление, на искане за повдигане на обвинение за тримата. Ето ги проектите. Те се съдържат в самата преписка и са предадени днес преди обяд на прокуратурата“, каза Рашков. И попита: „Как да има пълноценни доказателства, когато току що сме поставили началото на наказателния процес? Разследването ли трябвало от днес нататък да върви с ускорени темпове, за да може такива да бъдат събрани Включително да може да се разпита Васил Божков в Дубай дали върху него е бил оказван натиск. Дали е бил принуден да продаде своя бизнес, включително на чужденци“. Според него прокуратурата „за пореден път направи всичко необходимо да смачка труда на една служба“.

Нито Петков, нито Рашков обаче посочиха какви точно евросредства са намесени в случая, за да работи по него и европейската прокуратура. На този въпрос Рашков отговори само:

„Не искайте от мен да знам абсолютно всичко

във връзка с всички разследвания, които се вършат. Включително и с десетките, да не кажа стотици случаи с активното участие на европейски прокурори за разходени средства в нашата страна“. Той не отговори и в колко точно часа са били внесени проектите за постановление за повдигане на обвинения, за които говореше.

Лена Бориславова със статус във Фейсбук

„Току-що българската прокуратура укри данни от българския народ, за да не си свърши работата … за пореден път“. 

Това написа пък във Фейсбук Лена Бориславова, началник на кабинета на Кирил Петков, за казуса с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, бившият директор на пресцентъра на Министерския съвет Севделина Арнаудова и бившият финансов министър Владислав Горанов, които бяха пуснати по-рано в петък вечерта.

 

- реклама -