Прокуратурата прави обзор на фалшивите новини срещу нея (обновена)

Прокуратурата прави обзор на фалшивите новини срещу нея, обявиха от Върховна касационна прокуратура на извънреден брифинг.

На него зам.-главният прокурор Десислава Пиронева даде да се разбере, че своеобразният мониторинг ще е редовен. А поводът за него са масираните „атаки“ от страна на хора от изпълнителната и законодателната власт през последната година.

Държавното обвинение излезе

с позиция по отношение на „системното нарушаване на върховенството на закона и принципа на разделение на властите от страна на представители на изпълнителната и законодателната власт“. Тя беше прочетена от Пиронева.

„Поради огромния обем

на изнесени неверни твърдения, на моменти граничещи с очевидни лъжи, няма как да се представят по-конкретно. Прокуратурата ще се опита да ги обобщава и да представя обективна информация, за да може българските граждани да добият реална представа. В случай на следващ обзор гражданите ще бъдат информирани надлежно“, поясни Пиронева. И посочи, че още днес се очаква първият подобен „обзор“.

„Неверните и манипулативни

твърдения целят уязвяване и засягат все повече отделни прокурори, част от които работят в значим публичен и обществен интерес и цели да им се въздейства по непозволени от закона средства. Атаките на прокуратурата целят нейното овладяване с нелегитимни политически цели.

От прокуратурата посочват, че неверните твърдения и лъжи, чийто обзор ще бъде представен днес, са за периода 15 март-27 март. И са изречени от високопоставени държавни лица в ущърб на законите на страната. Прокуратурата ще се опита да ги обобщава и ще предоставя обективна информация на обществото, за да могат гражданите да си изградят сами преценка въз основа на фактите.

„Твърде често неверните или манипулативни твърдения целят уязвяване и засягат все повече отделни прокурори,

работещи по дела със значим публичен и медиен интерес.

Атаките срещу прокуратурата и отделни прокурори е вероятно да целят нейното овладяване и съществено затрудняване на работата й. А също и използване с нелегитимни политически цели. Прокуратурата в последно време се явява освен първата, в много случаи за жалост и последната преграда срещу беззаконието. Прокуратурата декларира, че стриктно спазва и ще спазва конституцията и законите на страната. И ще продължава да спазва правомощията си в това число и за повдигането на обвинение и защитата му пред съд. Както и ще пази правата на всеки български гражданин“, посочи още Пиронева.

Сред твърденията, опровергани от прокуратурата,

са няколко от шефа на ПГ на  Демократична България Христо Иванов. Те са за „Барселонагейт“, за който Иванов заяви, че очаква „замитане под килима“ от страна на прокуратурата. За „по-сериозна форма на отчетност за ефективността на работата на прокуратурата“. И за спецсъда, с чието закриване според Иванов се закривала „структура, замислена като политически съд“. „Прокуратурата редовно е представяла информация по този случай“, посочи

  • Пиронева за „Барселонагейт“.

И допълни, че всеки може да се информира за напредъка по него с проста проверка в интернет. За отчетността пък посочи, че думите на Иванов показват непознаване на Конституцията и законите на страната. Припомни също решението на НС, с което бяха намалени средствата в бюджет 2022 за Темида и по-специално за работата на прокуратурата. По думите й – това е намеса в работата на съдебната власт, като така се засяга независимостта й и се парализира дейността й. По отношение на спецсъда пък Пиронева посочи, че това изказване на Иванов е без нито един правен аргумент и мотиви. „Спецпрокуратурата е ефективна и ефикасна структура. Това обстоятелство проличава от мониторинговия докалд на ЕК от 2019 и от всички доклади на Брюксел относно напредъка на страната ни от 2012 до 2018 г. А също от направения анализ на прокурорската колегия на ВСС. От него става ясно, че за този период от време

1157 лица са с влезли в сила присъда,

а оправдани само около 2,3% – малко над 80 лица“, каза зам.-главният прокурор.

Сред опроверганите политици е и правосъдният министър Надежда Йорданова. Причината – твърденията й, че липсата на реформа в Темида ще се отрази на достъпа до средствата от ЕС. „Това е невярно твърдение, което

буди притеснение за постоянното нарушаване

от българските политици за принципа на разделение на властите“, посочи Пиронева. Тя допълни, че казаното от Йорданова е „пропагандна теза, обслужваща политически цели“.

В мониторинга на прокуратурата на „фалшивите новини“ срещу нея влезе и премиерът Кирил Петков. Причината – твърденията му, че обвинението не правело нищо по казуса с „Булгаргаз“. Казаното показва непознаване на конституцията и законите в страната, посочи Пиронева.

В списъка се оказа и финансовият министър Асен Василев.

Причината – думите му, че „най-накрая се действа по сигнала на Васил Божков и по нанесените щети от над 500 млн. лева“. Пиронева посочи, че докладът на АДФИ от миналата година повтаря констатациите на доклад от 2020 г., възложен от спецпрокурор, а не от Василев. Именно този доклад е послужил в разследването срещу Васил Божков. Пак благодарение на него е било обезпечено и събирането на сумата.

От държавното обвинение опровергаха и още няколко твърдения на политици по темата за Божков. Сред тях думите – отново на Христо Иванов – че имало процесуална възможност да бъде разпитан от дистанция. „Изказването сочи непознаване на Конституцията и законите на страната относно

извършването на действия с участието на обвиняем, регламентирани в НПК.

НПК изключва възможността за разпит на обвиняем с видеоконферентна връзка преди да му бъде предявено обвинение в лично качество“, посочи Пиронева. Пак по повод Божков бе опровергано и изказване на шефката на кабинета на Кирил Петков – Лена Бориславова. Преди няколко дни Бориславова обвини прокуратурата в „саботаж“, тъй като отказвала да образува досъдебно производство по сигнала на Божков. „Прокуратурата е проверила данните от сигнала на Васил Божков след подаването му през юни 2020. Обществеността е своевременно информирана за тези обстоятелства със съобщения от спецпрокуратурата“, каза Пиронева.

За думите на МВР шефа Бойко Рашков, че нямало пречка Божков да бъде разпитан като свидетел от Дубай пък посочи, че това също показва непознаване на Конституцията и НПК. „Г-н

Божков може да бъде разпитан като свидетел,

но при наличие на определени предпоставки и в никакъв случай извън процедурите по НПК. България няма договор за правна помощ с ОАЕ. Това означава, че само съответните власти от тази държава могат да преценят дали да изпълнят молбата за правна помощ. До момента нямаме изпълнена молба за правна помощ от ОАЕ“, бе категорична Пиронева.

Информация На ПРБ by DarikNews.bg on Scribd

ПРАВОМОЩИЯ ГЛАВЕН ПРОКУРОР by DarikNews.bg on Scribd

- реклама -