топка коса

Извадиха три килограмова топка коса от 12-годишно дете

Варненски хирурзи са извадили трикилограмова топка от коса от стомаха на 12 годишно момиче, съобщиха от МБАЛ „Света Анна“. Детето е страдало от така наречения „Синдром на Рапунцел“ – състояние, при което хората се хранят със собствената си коса. Извадената топка е била размер 26 на 27 сантиметра.

Лекували я от косопад

Година преди да постъпи в болницата, родителите започнали да водят момичето по лекари заради косопад. Никой обаче не бил наясно, че тийнейджърката поглъщала собствените си кичури.

Тя постъпва в МБАЛ „Света Анна“ с перфорация на стомаха и перитонит. Лекарите установяват трихобезоар – състояние, което се получава в чревния тракт при поглъщане на чужди несмилаеми тела.

Лекарите шокирани

Лекарите, извадили огромната топка коса от стомаха на тийнейджърката никога не са виждали подобен случай. По думите им Синдромът на Рапунцел е изключително рядко явление – в целия свят имало около 30 такива случая. Пациентите в това състояние поглъщат безконтролно собствената си коса в течение на години. Имало случаи, при които космената маса дори обгръщала органи в тялото.

- реклама -