Изтребители от бъдещето кацнаха на авиобаза Граф Игнатиево, машините са невидими за радарите – СНИМКИ

Два самолета F-35 A извършиха демонстрационен полет и кацнаха в авиобаза Граф Игнатиево

Това става в рамките на европейското турне на машината.

Те са от най-новото поколение супер изтребители. Машините са почти невидим за радарите. С уникално Стелт покритие, продукт на най-скъпата оръжейна програма в историята на военна авиация за около 1.3 трилиона долара.

Подобен клас самолет каца за първи път на българска писта

Тук самолетите дойдоха от Англия, където също са били представени. А постоянното им място е във въздушна база Хил в американския щат Юта.

15
Снимка: БГнес

F-35 A е дълъг 15.7 метра, развива скорост 1.931 км/ч, управлява се от един пилот и може да пренася полезен товар – бомби с тегло 8 160 кг. Девет партньорски държави, сред които Великобритания, Канада, Италия и други имат поръчки за него.

F-35 е реактивен многоцелеви изтребител от пето поколение, разработен е от американската компания „Локхийд Мартин“. България е третата страна в Европа, където се показва. По повод демонстрацията на самолетите в авиобазата беше генерал-лейтенант Ричард М. Кларк, командващ на 3-то командване на ВВС на САЩ в Рамщайн, Германия.

14
Снимка: БГнес

Демонстрациите на двата самолета на авиобаза Граф Игнатиево бяха наблюдавани от президента Румен Радев, който заяви, че е реалист и подобен самолет у нас не може да има поне още 10-15 години. Радев защити избора на шведския „Грипен“ за нуждата на българската военна авиация.

По повод твърденията на бившия зам.-министър на отбраната, сега депутат от ГЕРБ Валентин Радев, че сделката е предрешена, заяви: „Когато се комбинират къса памет с невежество, се получават нелепи коментари“. Процесът за избор на нов многоцелеви изтребител за българските ВВС е разписан в пътната карта към проекта за инвестиционен разход. Той бе приет от депутатите на 2 юни 2016 г., каза още президентът. Министърът на отбраната от тогавашното правителство е разписал искането за предоставянето на офертата, в която ясно е описана методиката за избор.

Радев обясни, че в момента стриктно се следват предприетите стъпки и се спазват всички принципи за обективност, прозрачност и равнопоставеност. Той посъветва хората добре да помнят какво са гласували, приемали и подписвали. Решение на следващото правителство е да приеме или не оценката и класирането на междуведомствената комисия, изготвила военнотехническата експертиза, каза той, но ако има друго политическо решение, то ще я прегази и в такъв случай те трябва добре да го обосноват.

- реклама -