изтребител

Изтребител се разби след участие в испанския военен парад

Изтребител Eurofighter се разби на връщане от участие във военния парад по случай националния празник на Испания, съобщиха медии в страната.

Пилотът не е успял да катапултира.

Инцидентът е станал във военно-въздушната база в Лянос, в югоизточната провинция Албасете, на 300 км. югоизточно от столицата.

„Потвърждавам, че се разби самолет. Това беше един от четирите изтребителя „Юрофайтър”, участвали в парада в Мадрид”, каза говорителка на испанското военно министерство.

Засега няма информация за причините за инцидента.

В парада в испанската столица, преминал на площад Куско под мотото „Горди сме да бъдем испанци”, участваха 4000 военни, включително от националната полиция и гражданската гвардия. Дефилираха също 84 транспортни средства и 78 единици въздушна техника. Към празника се присъединиха и 120 френски жандармеристи.

Парадът започна с преминаване на група самолети, които украсиха небето над Мадрид с цветовете на националното знаме. След това започна въздушният парад.

Участваха самолети „Юрофайтър” и F-18, както и военно-транспортни хеликоптери Chinook („Чинук”).

Гражданите можеха да наблюдават празничното шествие на огромни екрани на столичните площади Пуерта дел сол и Колон. Много от тях бяха донесли испански знаменца в знак на подкрепа за държавата, която преживява най-голямата криза в демократичната си история. Много балкони са украсени с червено-жълти знамена.

Празникът увековечава ролята на държавата в откриването на Америка. За официална дата на това събитие се смята 12 октомври 1492, когато мореплавателят Христофор Колумб, начело на испанска експедиция в търсене на най-късия морски път до Индия, достига остров Сан Салвадор.

Това епохално събитие се отбелязва в кралството като държавен празник от 1958.

- реклама -