кораб, Вера Су, Камен бряг, гориво, потъва, товар

Източват още от горивото на „Вера Су“ докато корабът потъва все повече

Днес се очаква да бъде източено още от горивото на заседналия край Камен бряг кораб „Вера Су“. Вече 14 дни кризата с плавателния съд продължава, а товарът му заплашва да предизвика екокатастрофа, въпреки уверенията на служебното правителство, че това няма да се случи.

Още преди дни по-голямата част от горивото на кораба беше източена, за да се избегне възможността за изливането й в морето. Вчера обаче стана ясно, че корабът потъва и трябва да бъде премахнато цялото гориво. 

Вълните вече заливат носа на плавателния съд. Оттам влиза и най-много вода. Според информация на БНТ корабът е потънал още повече.

Изчаква се по-добро време, за да се възстанови пренасянето на карбамида от кораба с платформа, снабдена с кран.

Екипажът на плавателния съд все още отказва да се евакуира, въпреки непосредствената опасност за членовете му. Според данни на Националната телевизия моряците искат да останат на кораба заради неизплатени заплати.

Капитанът споделил, че не получават редовно храна и информация, а от „Морска администрация“ не споделяли какво се прави, за да се спаси съдът.

Българските власти имат готовност да евакуират моряците, подготвено е и място, където те да бъдат карантинирани.

Вчера със заповед на министър-председателя Стефан Янев беше създадена координационна група за ситуацията с кораба „Vera Su“ в местността „Яйлата“. За ръководители на координационната група са определени министърът на околната среда и водите Асен Личев и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев.

Възложените със заповедта на премиера функции на координационната група са да организира, координира и контролира дейностите на компетентните органи по отношение на кораба „Vera Su“, както и да събира информация за развитието на ситуацията. При необходимост е предвидено да се привличат представители на други ведомства и организации за подпомагане на дейността на координационната група като министър-председателят Стефан Янев лично ще следи дейността й, се казва в съобщение на Министерския съвет.

- реклама -