Източна Европа

Източна Европа с пет изисквания към Брюксел

Източна Европа има вече силно влияние в ЕС. Членовете на влиятелната Вишеградската четворка-Полша, Унгария, Чехия и Словакия  отхвърлиха квотите мигранти и и отправиха към арогантния ЕС подстрекателски ултиматум, пише британският в. „Експрес“.

Групата представлява фракция на нации, които стават все по-загрижени поради авторитарното поведение на Брюксел, като Полша и Унгария водят сериозни съдебни битки с ЕС.

Техните искания идват, след като отделната клика на средиземноморските държави, включително Франция, Испания и Италия, образуваха собствена група по интереси, за да се противодейства на мощта на Ангела Меркел.

Има ли дезинтеграция в ЕС?

Развитието на нещата е признак за засилващата се дезинтеграция на ЕС, в резултат на която блокът представлява едно разделено на различни фракции цяло, като всеки от участниците защитава пред бюрократите в Брюксел своите интереси.

Вишеградската чегвърка постави на Брюксел ултиматум в пет ключови области, в които те виждат отклонения от европейския проект и поставиха конкретни искания към другите нации за намиране на решение на проблемите, коментира още британския вестник.

Ултиматуми в 5 области

Първият ултиматума беше за ерозията на демокрацията поради нарастващо авторитарната Еврокомисия, която залива страните-членки с хиляди диктаторски закони. Групата заяви: „Необходимо е да се засили ролята на националните парламенти, подчертаващи уважение за спазването на принципите на субсидиарност и пропорционалност.“

После от Вишеградската четворка се спряа на равнопоставеността сред членовете в съюза, повдигайки въпроса, че страните от Източна Европа са пренебрегвани от Германия и Франция по ключови въпроси. „Европейската интеграция е общ проект и всички преговори трябва да бъдат всеобхватни и отворени за всички страни членки.“

Освен това от четирите югоизточни страни се обръщат по въпроса за сигурността.

Четирите държави акцентират върху опазване на външните граници на Шенгенското пространство, както и на целия ЕС. Въпросът за сигурността е тясно свързан с миграцията, която е голям проблем за пет от страните членки. Поради което Вишеградската четвърка настоява за базиране на мигрантската политика върху принципа на „гъвкавата солидарност“.

Накрая групата обръща внимание на проблемите с единния пазар – включително бедствения проект с еврото, и в същото време се отчита, че популярността на ЕС е понесла редица тежки удари заради продължаващата години икономическа стагнация.

- реклама -