Русия, военни, Украйна, граница, напрежение

Изтеглиха 10 000 руски военни от границата с Украйна

Над 10 000 руски военни са се завърнали в базите си след едномесечни маневри в Южна Русия, по-специално край украинската граница, заяви днес Москва, предаде Франс прес.

Руското министерство на отбраната посочи, че това бойно обучение е било проведено на редица военни полигони в страната – в районите на Волгоград, Ростов, Краснодар и в анексирания Крим, тоест в непосредствена близост до Украйна.

Ведомството уточни, че учения е имало и в по-отдалечени от Украйна зони – в руските територии около Ставропол, Астрахан и Северен Кавказ, но също така в Армения, Абхазия и Южна Осетия.

От руското ведомство не посочват в кои бази са били разположени войските, провеждали ученията.

Руската армия увери, че ще осигури висока степен на готовност за реагиране при евентуални спешни ситуации по военните обекти в Южния военен окръг на федерацията по време на празниците в края на годината.

Повече от месец Западът обвинява Русия, че е струпала десетки хиляди войници край границата с Украйна, планирайки може би военна намеса срещу Киев. Москва отрича и говори за „провокации“ от страна на Киев и на НАТО.

Олексий Данилов, секретарят на Съвета за сигурност и отбрана на Украйна, каза вчера в интервю за АФП, че няма голям риск от скорошна ескалация. Според него, броят на руските войници около Украйна се е увеличил, но леко – от 93 000 през октомври на около 104 000 сега.

- реклама -