машините машинно гласуване ЦИК средства

Изтече срокът за обществената поръчка за 9600 машини за гласуване

Крайният срок за подаване на заявления по обществената поръчка за машините за гласуване изтече в полунощ и предстои да бъдат отворени офертите на кандидатите.

На следващите избори всеки сам ще избира дали да пусне бюлетина в урната или да покаже политическите си предпочитания на светещия екран.

Промените в Изборния кодекс, свързани с машинното гласуване, бяха гласувани на 16 септември.

Обществената поръчка е с предмет „Доставка на 9600 специализирани устройства за електронно машинно гласуване с инсталирани системен и приложен (реализиращ изборните процеси) софтуер, включително и на софтуера, който управлява специализираните хардуерни устройства в пълен комплект с изходния код, така че системният и приложният софтуер да имат възможност да се модифицират за всякакъв вид избори, предвидени в Изборния кодекс, без намеса на доставчика, както и осъществяването на дейностите и процесите, представляващи логистично осигуряване и обслужване на специализираните устройства за електронно машинно гласуване при произвеждането на избори за народни представители през 2021 г. и обучение на ЦИК, РИК и СИК за работа със специализираните устройства за електронно машинно гласуване“.

Още на 30 ноември Централната избирателна комисия удължи срока до 23:59 часа на 7 декември. Очаква се днес по обяд Комисията за извършване на подбор на кандидатите/участниците, провеждане на преговори с участниците, разглеждане, оценка и класиране на офертите да заседава. Въпросите, които на този етап чакат отговор са колко са кандидатите, ще се купуват ли машини за гласуване или ще се наемат, къде ще се съхраняват и т.н..

Максималната стойност на обществената поръчка е 36 милиона лева.

ЦИК ще очаква машините за гласуване да са доставени до 10 февруари. Ако устройствата бъдат доставени на партиди, последната трябва да е в складовете не по-късно от 25 дни преди изборния ден, а софтуерът да бъде инсталиран до 20 дни преди вота.

В Понеделник президентът Румен Радев съобщи, че парламентарните избори догодина ще се проведат в срок и че ще са на 28 март.

- реклама -