багер, Мелншки пирамиди, проверка
снимка: Фейсбук/ Борислав Сандов

Изсякоха дървета и разкопаха с багери Мелнишките пирамиди (СНИМКИ)

Пореден случай на разрушаване на природни забележителности у нас. Този път то сполетя Мелнишките пирамиди. За случая съобщи в профила си във Фейсбук вицепремиерът и екоминистър Борислав Сандов.

„Вече е назначена проверка и екип на РИОСВ Благоевград, заедно с представители на община Сандански и районното управление на полицията, са на път към мястото. В сигнал до нас имаме данни и за потенциалния извършител“, написа Сандов, като публикува и снимки от мястото.

Екип на Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Благоевград извършват проверка по сигнала за изкопни дейности и унищожение на дървета в природна забележителност Мелнишки пирамиди, съобщи зам.-директорът на инспекцията Румен Иванов пред БТА.

На място са и полицейски служители от Сандански, с цел да се установи извършителят на нарушението. Резултатите от проверката, както и дали е установен нарушителят, ще бъдат ясни на по-късен етап, посочи още зам.-директорът на РИОСВ-Благоевград.

Сигналът се проверява и от представители на общинската администрация в Сандански, каза кметът на общината Атанас Стоянов. По думите му сигналът е подаден на телефон 112 и в него е посочено, че в района на Мелшнишките пирамиди има багер, който прокарва път.

По данни на Регистъра на защитените територии в Република България на територията на Мелнишките пирамиди е забранено повреждането на дървета и късане и изкореняване на растения, повреждането или изменянето на естествения облик на местността и на водния и режим, забранено е извършването на строителство, освен в случаите, когато такова е предвидено в проекта на природната забележителност.

- реклама -