Изслушват Кирил Петков и Асен Василев на комисия в НС, гледат закона за КПКОНПИ (На живо)

Изслушват Кирил Петков и Асен Василев на комисия в НС. А междувременно Народното събрание

ще обсъди днес проект на решение за приемане

на процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати и за избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

Премиерът в оставка Кирил Петков, финансовият министър в оставка Асен Василев и министърът на енергетиката в оставка Александър Николов

ще бъдат изслушване в петък във

Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с подписания от правителството Меморандум за 1 млрд. долара с GЕMCORP и IP3 CORPORATION 1. Това съобщи преди дни председателят на комисията Емил Георгиев, след като народните представители изслушаха

по темата председателя на ДАНС Пламен Тончев.

Според него този меморандум не е опасен за България. На въпрос дали ДАНС потвърждава публичната информация за намеса руски капитали в GЕMCORP, Георгиев отговори отрицателно.

От ГЕРБ поискаха обяснение от премиера

в оставка какво е довело до това решение, както и крити ли са доклади от ДАНС. Отговорът дойде от „Продължаваме промяната“ – документът не бил обвързващ и от него не следвало нищо за страната ни. Меморандумът беше подписан през април, но скоро след това се появиха съмнения за руска връзка в ръководството на Gemcorp.

Народното събрание ще обсъди днес проект на

решение за приемане на процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати и за избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

От „Продължаваме Промяната“ поставиха условие

при преговорите за съставяне на правителство с третия мандат – да бъде прието антикорупционното законодателство и министърът на вътрешните работи в оставка Бойко Рашков да бъде избран за председател на КПКОНПИ.

Втора точка в дневния ред на Народното събрание за

днес е второто четене на промени в Закона за хазарта. Измененията, внесени от депутати от „Има такъв народ“, бяха одобрени на първо четене от парламента миналата седмица.

С гласуваните промени се разширява обхватът на хазартните игри, организирани от ДП „Български спортен тотализатор“ (БСТ), като към тях се включват и игри със залагания върху

случайни събития и със залагания, свързани с познаване на факти.

С измененията се регламентира, че хазартните игри се организират чрез пунктове за залози, разположени в собствени или наети помещения от тотализатора, в собствени или наети помещения от външни лица, с които той има сключен договор за разпространение от негово име и за негова сметка; и чрез устройства за самообслужване, които са обособени и обозначени като пунктове за съответните хазартни игри.

В хода на дискусията на първо четене беше отбелязано,

че законопроектът цели да се предотврати фалит на „Български спортен тотализатор“ и да се запазят тотопунктовете, иначе заради предишна промяна на Закона за хазарта през август т.г. трябва да затворят близо 1000 пункта.

Вчера комисията по бюджет и финанси към Народното събрание гласува на второ четене промените в Закона за хазарта. Между първо и второ гласуване са постъпили две предложения.

Първоначалният текст за общия брой на пунктовете,

който да не надвишава 3000 на територията на страната, с цел да се избегне неконтролируемото разпространяване на хазартни игри от държавното предприятие, беше променен на 4000 по предложение на Йордан Цонев от ДПС.

Що се отнася до рамката колко от тези пунктове могат да

бъдат дадени на външни лица, процентът на който се съгласиха депутатите, беше 15, въпреки предложените от вносителите 65 процента.

След законодателната програма на Народното събрание е предвиден парламентарен контрол,

в който ще участват вицепремиерът и министър на

икономиката и индустрията в оставка Корнелия Нинова и министрите в оставка Бойко Рашков и Атанас Атанасов.

- реклама -