Изслушване на членовете на ЦИК при президента-НА ЖИВО

Започна изслушване на предложените членове на ЦИК при президента Румен Радев.

По-рано при консултациите при Радев за председател на Централната избирателна комисия беше избрана Камелия Нейкова.

„Вие можете ли преди да е издаден указът да подготвите избори на 4 юли. Следващата седмица ще разпусна Народното събрание, ще назнача служебно правителство и вашата работа ще започне като нова Централна избирателна комисия“, заяви Радев.

„Искам да благодаря за доверието, което ми е гласувано. Благодаря на партия „Има такъв народ“, че издигна кандидатурата ми“, каза Нейкова.

Тя подчерта, че ЦИК трябва да започне с летящ старт, тъй като изборите са много скоро. „Още в първата седмица ни предстои усилена работа. Според мен, новите промени в Изборния кодекс са голямо предизвикателство.

Аз съм привърженик на машинното гласуване, защото улеснява работата на изборния процес. Има много грешки в хартиения протокол. Много ще бъде важен въпросът с логистиката на машините, особено извън страната. Трябва да прилагаме Изборния кодекс такъв, какъвто е“, коментира още Нейкова.

„Моят призив към политическите партии и коалиции, е да заложат на хора с дългогодишен опит, които наистина ще поемат отговорността да са членове на секционни комисии.

Много е важен въпросът за логистиката на машините“, заяви Нейкова и подчерта, че комисията е колективен орган и че ще се запознае със състоянието на машините.

Зам.-председателят на комисията Димитър Димитров пък обясни, че би предпочел ЦИК да се нарича комитет или Комисия по изпълнение на законодателството, за да отпадне натискът върху този тип администрация.

„Моето скептично отношение към технологиите е свързано с подробната ми компетентност на различни усилия да се решат политически въпроси с помощта на технологиите“, коментира той. Според него, логистиката на машините е най-тежкият проблем.

„Предстоят и частични избори в Благоевград на 27 май. Благодаря на номинацията на ГЕРБ-СДС. Винаги съм бил и продължавам да бъда някакъв вид гражданска квота и съм работил с много партии“, каза още той.

Президентът заяви, че споделя рисковете. „Те са свързани с логистиката, сертифициране, верифициране, публичност на методиката, надеждността, където има технически отказ в системата.

При машината не може да снимаш с телефона и да се отчетеш на този, който те заставя или ти плаща да гласуваш по определен начин“, посочи той и подчерта, че машинното гласуване ще се намали корпоративният и купен вот.

- реклама -