Мария Габриел изслушване ЕП приоритети цифрова политика ГЕРБ избори евродепутати Европа

Тежък изпит за Мария Габриел в Европарламента! Ще работи за защита на личните данни, авторското право и намаляване на бюрокрацията – Снимки

Две комисии на Европейския парламент – по култура и по промишленост, изследвания и енергетика изслушват българския кандидат за еврокомисар Мария Габриел.

В началото на своето изложение Габриел говори на български език. Тя изрази надежда, че заедно с евродепутатите ще очертаят допълнителни идеи и заедно ще допринесат за изпълнението на задачата на Европейската комисия за пълно използване на възможностите на цифровите технологии в общ интерес.

Благодаря на българското правителство за оказаното доверие и на евродепутатите за подкрепата през последните осем години. Стигнах дотук благодарение на вашето доверие. Благодаря на европейските граждани, които са ми давали подкрепа и доверие във всички отстоявани досега каузи, заяви Габриел.

Тя посочи, че номинирането й за еврокомисар е възможност да продължи да работи за защитата на правата и свободите на европейските граждани. Двeгодишният мандат е кратък, затова ключът са приоритетите – пълното прилагане на политиките, одобрени досега. Ще работя с всички евромисари, със Съвета на ЕС и с ЕП открито, за да постигнем възможно най-широко съгласие, добави Габриел. Да се създава утрешният свят е най-вдъхновяващият проект, възнамерявам да допринеса със завършването на единния цифров пазар, допълни българският кандидат.

По думите й изследователският й опит в два европейски проекта ще й даде възможност да подходи новаторски към намирането на решения. „Този опит ми позволи да осъзная колко важно е да подкрепяме включително и с финансови средства изследователската дейност, за да разполагаме с нужните данни. Чрез достъпността им като европейци да продължаваме да сме сред водещите в научноизследователската област.

По време на политическия си опит съм имала възможност да работя по политически теми, които първоначално не предизвикваха ентусиазъм, но които благодарение на кампаниите са за осведомяване на обществото, ми позволиха да обединя и да постигна значителни резултати“, допълни Габриел.

Тя посочи, че се е срещала със скептично настроените селскостопански производители, които до момента не са били участвали в общата селскостопанска политика. „Но благодарение на способностите си да представя доводи за облагите за всички граждани, успяхме да защитим интересите на европейските селскостопански производители за периода 2012-2014 г.“, каза още българският кандидат за еврокомисар.

Нито един отрасъл не може да мине без цифровите технологии, никой не бива да остане извън тях. Това заяви българският кандидат за еврокомисар. Габриел уточни, че в писмото си до нея председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер много ясно е определил мисията й. „Улесняване и насърчаване на европейските политики, които ефикасно да допринесат за изграждането на единия цифров пазар“.
Във връзка с това как може да бъде постигнато това Мария Габриел заяви: „Най-напред ще успеем да постигнем резултат, работейки в екип. Заедно с комисаря Андрус Ансип, заедно с екипа на ЕК, заедно със Съвета и Парламента можем да постигнем целите си“. „Нашата цел днес е и нашата отговорност, а именно да допринесем за създаването на една благоприятна среда, която да позволи на всички европейци да се възползват от многобройните благодатни възможности на цифровите технологии. Технологии, които не зачитат границите“, допълни Габриел.

„Чакат ни много важни въпроси като киберсигурност, младежта, защита на личните данни, авторските права, правата и отговорността за собствеността на платформите, взаимосвързаността, оперативната съвместимост. Всичко това са много важни въпроси, защото действително цифровите технологии винаги са в множествено число“, коментира още тя и допълни, че това е и основния залог, свързан с цифровото общество и цифровата икономика.

„Нито един отрасъл не може да мине без цифровите технологии. Те засягат цялото общество и никой не бива да остане извън тях“, поясни Мария Габриел.
„Многообразието и компромисът – това е основното ни богатство. ЕП е най-добрият пример, който ни показва какво значи лаборатория за идеи и как функционират сътрудничеството и компромисите на практика. Днес, като имаме предвид разликите в интересите на всички равнища, няма как да постигнем напредък без компромиси. Именно този метод на отвореност, на диалог и ангажираност предлагам по време на мандата си като комисар“, обясни Габриел.

„Двугодишният мандат е кратък. Напълно го осъзнавам. Ключовата дума е приоритет.

Моят приоритет е да направя така, че да има пълно прилагане на политиките и инициативите, които са били приети до момента. Възнамерявам да стартирам нови предложения, ще работя със всички комисари, със Съвета и с всички заинтересовани страни по дин открит и прозрачен начин, за да постигнем консенсус и той да бъде максимално приобщаващ“, допълни още тя.

Отговорите на Габриел неколкократно предизвика ръкопляскания.

Тя посочи, че държи на качествената журналистика, защото е в помощ на гражданите да си съставят мнение.

Трябва да настояваме за медийно образование за всяка възраст, бих настояла платформите да развият лостове за оценка на качеството, за да защитим демократичните си ценности. Феноменът с фалшивите новини не е нов, но е нова скоростта на разпространението им и засягането на нашите общества и ценности, отбеляза Габриел.
Тя определи въпроса с бъдещето на Евронюз като чувствителен и важен, защото телевизията има мисията да защитава интересите на европейските граждани. Едно от първите неща (като еврокомисар ще бъде) да се срещна с екипа, заяви Габриел.
В нашите демократични общества словото на омразата няма място. Свободата на изразяване и на информация трябва да бъде запазена. Речта на омразата изисква да се защитим с всички сили, за да опазим нашите ценности. С този въпрос не можем да се шегуваме. Като еврокомисар ще защитавам равенството между мъжете и жените, ще защитавам нашите ценности докрай, заяви Габриел.

- реклама -