Изследване на „Телеграф“: Всеки втори сладолед с ешерихия коли

Всеки втори сладолед във фунийка има ешерихия коли. Това установи изследване, направено от Центъра по биология на храните, поръчано от „Телеграф“. За теста са взети общо 10 сладоледа от различни павилиони, като 7 от тях са закупени от заведения на столична улица, а три – от търговски центрове. Пробите са набрани на 17 август, като след закупуване на леденото изкушение са поставени в стерилни пликове и затворени в хладилна чанта.

Изследването пък е направено в същия ден непосредствено след закупуването им и два дни по-късно – на 19 август, при седем от тях е установено наличие на колиформи, което предполага някакъв вид замърсяване. След изчакване на необходимото за пробата отчитане в рамките на още два дни става ясно, че в 5 има ешерихия коли. За сравнение при изследване, направено отново по поръчка на „Телеграф“ през 2020 година, са взети 11 проби, а ешерихия коли е установена в четири от тях.

Оказва се, че по-сигурното място за покупка на насипен сладолед е от моловете. При взети три проби оттам само в една е установено наличие на ешерихия коли, като на място ползват една и съща лъжица за сервиране и я измиват в буркан, стоящ отгоре на щанда. Има и случаи, в които са закупени проби сладолед от една и съща марка, но на различни места, при които е установено, че в тези от закритите търговски центрове няма наличие на бактерии. Това показва, че по-голяма е вероятността замърсяването да е при продажбата, а не в самото производство. Повечето от тестваните, при които има замърсяване, е вследствие на човешката намеса при сервирането.

- реклама -