ЕК, ваксини, коронавирус, САЩ
сн. БГНЕС

Изследване на Оксфорд: Комбинацията на различни ваксини има леки странични ефекти

Повечето хора, получили две дози коронавирусни ваксини от различни производители, имат леки до умерени странични ефекти. Това показва последното проучване от Университета в Оксфорд.

Изследвани са повече от 800 души на възраст около 50 години. Установено е, че те имат странични ефекти след смесване на ваксини на AstraZeneka и Pfizer/Biontec, съобщава Би Би Си.

Нежеланите реакции са краткотрайни и нямат други последствия.

Най-честите оплаквания от  доброволците са а треска, умора, главоболие, слабост и мускулни болки.

Един на всеки десет доброволци, получил две дози AstraZeneka за период от четири седмици, съобщава, че има треска, докато в комбинацията от AstraZeneka и Pfizer процентът се увеличава с 34%.

Проучването Kom-Kov стартира през февруари, за да се види дали друга ваксина може да осигури по-дълъг имунитет, по-добра защита срещу нови мутации или просто да позволи обмен на ваксини, когато в някои клиники са на изчерпване.

Изследването е било разширено през април, когато още 1050 доброволци са се включили в тестването на комбинацията от ваксини Moderna и Novavax, както и AstraZeneka и Pfizer.

Очаква се първите резултати да бъдат публикувани през юни, а досегашните резултати са публикувани в научното списание „The Lancet“.

- реклама -