Изследване на „Галъп“: Правителството акумулира надежда, наблюдава се повишаване на икономическите страхове

Социологическо проучване показва, че президентът Румен Радев започва мандата си с традиционно високо доверие от 58,5% и остава най-харесваната фигура в политическия живот у нас.

Доверието в правителството се повишава до почти 45%, като за пръв път от началото на първия мандат „Борисов“ през 2009 г. процентът на анкетираните, които имат доверие в кабинета, е по-голям от дела на тези, които нямат. Това показва акумулиране на надежда за край на политическата криза, коментират от „Галъп интернешънъл болкан“.

Високи обаче са икономическите страхове – 86% очакват ръст на цените, след като години наред този показател се движеше под 70%.

Позицията на обществото ни по отношение на Северна Македония се втвърдява и през януари 15,3% не искат Северна Македония да почне преговори при никакви условия, 60,8% – само ако изпълни договора си с България, а 7,6% не поставят условия. В края на 2020 г., много по-сериозен беше делът на колебаещите се – който сега се прелива към сдържаната по отношение на Скопие, а не към ентусиазираната, опция.

Данните са от представително проучване на социологическата агенция, проведено сред 805 пълнолетни българи между 6-и и 14 януари.

- реклама -