Изследване: Как COVID-19 уврежда белите дробове

Изследване на белите дробове на хора, починали от COVID-19, установи упорито и обширно увреждане в повечето случаи, съобщи Ройтерс.

Резултатите могат да помогнат на лекарите да разберат на какво се дължи продължителният COVID-19, при който пациентите страдат от симптомите с месеци.

Извършилите изследването специалисти също откриха уникални характеристики на вируса SARS-CoV-2, който причинява COVID-19. Те обясняват защо той нанася толкова щети, предава БТА.

„Резултатите показват, че COVID-19 не е просто болест, причинена от смъртта на заразени с вируса клетки, но вероятно е следствие от задържането на тези анормални клетки задълго в белите дробове“ – каза Мауро Джака, професор от лондонския Кингс колидж, който е един от ръководителите на изследването.

Специалистите са анализирали проби от тъкан от белия дроб, сърцето, черния дроб и бъбреците на 41 пациенти, починали от COVID-19 в университетската болница в Триест от февруари до април тази година. Макар и те да не са установили външни признаци за продължителна инфекция в други органи, открили „наистина обширно разрушаване на архитектурата на белите дробове“, като здравата тъкан била „почти напълно заменена от съединителна.

„Може да се очаква, че една от причините за продължително боледуване от COVID-19 е, че има обширно разрушаване на белодробната тъкан – каза проф. Джака пред Ройтерс. – Дори и някой да се възстанови от Ковид-19, нанесените щети може да са масивни“.

Все повече данни по света показват, че някои хора, преболедували COVID-19 и възстановили се от първоначалната зараза, имат редица продължителни симптоми, като умора, замъглено мислене, задъхване. Това състояние обикновено се нарича продължителен COVID-19.

Почти 90 процента от обхванатите в изследването 41 пациенти са имали няколко характеристики, неприсъщи за пневмониите. Едната от тях е увеличените тробми в артериите и вените на белите дробове. Друга е уголемяване на белодробните клетки, които имат и по няколко ядра – резултат от сливане на различни клетки в една.

Резултатите са публикувани в сп. „Лансет иБиоМедисин“.

- реклама -