секс, коронавирус, зодии , калории, спорт, здраве

Изследване доказа: Сексът подобрява здравето колкото и спорта

Според научните данни сексът подобрява здравето по същия начин като спорта: подобрява имунитета, предпазва от инфаркти и инсулти и значително намалява риска от преждевременна смърт.

Може ли редовното правене на любов може да замени пълноценната физическа активност? 

Тези, които правят секс поне веднъж седмично, са по-склонни да доживеят до дълбока старост. Проучванията показват, че те имат по-добра имунна функция и по-ниски нива на стрес. Всъщност по време на интимност тялото произвежда допамин, ендорфин и окситоцин – вещества, които създават усещане за щастие.

Освен това сексът има подмладяващ ефект – тези, които водят активен интимен живот, обикновено изглеждат с няколко години по-млади от своите връстници, склонни към въздържание. И както установиха учени от Вашингтонския университет в Сейнт Луис (САЩ), те живеят много по-дълго. Според техните изчисления един полов акт на седмица намалява риска от преждевременна смърт почти наполовина. Шансът да умрете от сърдечни заболявания е намален с 21 процента, от рак с 69 и от всяка друга болест с 48 процента.

Може ли сексът да замени спорта?

Всичко това в много отношения прилича на това как редовния спорт влияе на здравето. По време на полов акт калориите винаги се изгарят, така че идеята за заместване на тренировката с интимност се налага от самосебе си. Нещата обаче не са толкова прости. Учените от университета в Минесота (САЩ) бяха първите, които се замислиха за количеството енергия, изгорена по време на секс още през 1984 година. Те измерват телесните показатели на десет възрастни мъже преди и непосредствено след интимност с партньори. Оказа се, че за шестминутен полов акт се консумират около 21 килокалории. Приблизително същото количество се изгаря при доста нищожно спортно натоварване. Това означава, че тези, които искат да се поддържат в добра форма, ще трябва да поработят доста във фитнеса, заключават авторите на изследването.

Тридесет години по-късно техният експеримент е повторен от канадски учени.

Те изчисляват количеството енергия, изгорена не само при мъжете, но и при жените – в изследването са участвали общо 21 двойки на възраст от 20 до 25 години. Анализът на данните показа, че средно един полов акт (това включва прелюдия, самата интимност и времето след него) консумира около 85 килокалории, или 3,6 на минута. В същото време мъжете изгарят повече от жените – съответно 4,2 и 3,1 в минута. Това е повече от половината от енергийната консумация на бягаща пътека. За една минута бягане при средно темпо мъжете изгарят девет калории, а жените – седем килокалории.

Според британски изследователи, като правите секс, можете да изгорите не повече от 210 килокалории на час – както при ходене с бавно темпо.

Това не е достатъчно, за да отслабнете и да се поддържате в добра физическа форма. Подобно мнение споделят специалисти от Харвардското медицинско училище (САЩ). Те измерват сърдечната честота и кръвното налягане на мъжете, чиято средна възраст е 55 години, докато спортуват и правят секс. Оказа се, че тренировката изисква повече сила – сърдечната честота на доброволците по време на полов акт е била почти с една четвърт по-ниска, отколкото при бягане на симулатор. А консумацията на кислород – този параметър се ръководи, когато се оценява интензивността на натоварванията – е същата, както при игра на пинг-понг или ходене.

Има обаче доказателства, че броят на изгорените калории зависи от позицията, в която се прави секс.

Почти всички експерименти в тази област обаче са организирани от производители на фитнес гривни и разработчици на приложения за възрастни, а методите за обработка на данните повдигат доста въпроси у учените. Със сигурност се знае, че по време на интимност се изгаря по-малко енергия, отколкото по време на тренировка. Сексуалната възбуда и полов акт обаче са придружени от отделянето на окситоцин – хормонът на любовта. Той достига своите максимални стойности в човешкото тяло по време на оргазма и непосредствено след него. Основната функция на това вещество е бързото освобождаване на сперматозоиди при мъжете и свиването на матката при жените, което улеснява сливането на зародишните клетки.

Но окситоцинът има и друг „бонус“ – значително намалява приема на калории и подобрява метаболизма. Ако добавите към тези „постсексуални“ ефекти намален риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания и голям шанс да живеете по-дълго, тогава ползите от интимния контакт несъмнено са доказани. 

- реклама -