Израелско лекарство под формата на спрей за нос ограничава COVID-19

Спрей за нос, произведен в Израел, е допринесъл за намаляване на темпа на заразяване с COVID-19 сред ултраортодоксалните поклонници в синагога в Бней Брак по време на честванията на Рош Хашана миналата година, съобщи в. „Таймс ъф Израел“, като цитира резултати от научно изследване, предаде БТА.

От 83-ма вярващи, които са използвали спрея преди молитвите в синагогата за празника и през следващите две седмици, само двама са се заразили с новия коронавирус. Това сочат резултати от анализ на фармацевтична компания „Назус фарма“, разработила спрея, който създава защитен слой върху лигавицата на носа и блокира инфектирането на клетките в носа. В изследването са участвали също учени от университета на Хайфа, университета на Вирджиния и от Медицински център „Хадаса“ в Ерусалим. Първоначално изследването е публикувано през ноември миналата година, а актуализирана версия е обнародвана миналия месец.

На празника Рош Хашана има масови молитви в синагогите и семейни събирания. Ултраортодоксалните общности се особено рискови за заразяване по време на масовите събирания. Преди празника в средата на септември 17,6 на сто от тестовете за Ковид-19 сред населението на Бней Брак са положителни, а две седмици по-късно те вече са 28,1 на сто.

„Това е общност с различни приоритети и ценности“, каза изпълнителният директор на фармацевтичната компания д-р Далия Мегидо. „Въпреки че правителството се опитва да обясни и да ангажира лидерите на мнение, беше ясно, че хората от тази общност ще отидат в синагогите. Затова преценихме, че това ще бъде събитие, на което ще може да има масово заразяване“, каза тя. Спреят бил разпространен сред група от 83-ма души с инструкциите да го ползват на всеки пет часа, когато излизат от домовете си в рамките на следващите 14 дни. В края на двуседмичното изследване се установява, че 81 от тях не са се заразили с новия коронавирус. Двамата заразени използвали спрея рядко. Останалите представители на общността не са използвали спрея.

От компанията казват, че лабораторни изследвания преди това са доказали, че спреят им „Тафикс“ е 99 на сто ефективен при блокиране на вируси, сред които и SARS-CoV-2. Препаратът е одобрен за употреба в Израел от юли миналата година и има маркировка СЕ за Европейския съюз, което означава, че отговаря на европейските стандарти за безопасност, посочва изданието.

- реклама -