Бенямин Нетаняху Йерусалим резолюция евреи Израел Бенямин Нетаняху

Израелският премиер Нетаняху официално с повдигнато обвинение за корупция

Генералният прокурор на Израел Авихай Манделблит обяви окончателното си решение да бъде повдигнато обвинение днес срещу премиера Бенямин Нетаняху, превръщайки го в първия премиер в историята на Израел, обвинен, докато все още е на поста си, съобщава Джерусалем Пост.

Това може да промени хода на преговорите за съставяне на ново правителство и кой ще бъде новият министър-председател след изтичане на 21 дни, дадени като срок на Кнесета от президента.

Манделблит сега ще поиска от парламента да свали имунитета на Нетаняху – процес, който може да отнеме 30 дни.

Генералният прокурор обвини премиера в подкуп, в нарушаване на общественото доверие и незаконни дарения

Решението за обвинение на Нетаняху в подкуп е най-решаващото.

Това означава, че процесът му ще бъде в окръжен съд, известен с това, че е по-строг от магистратските съдилища и че той може да бъде изправен пред потенциална присъда от години, вместо месеци и е малко вероятно да се размине с общественополезен труд.

Нещо повече, това означава, че всяка молба до Върховния съд – която без съмнение скоро ще бъде подадена – за отстраняването му от власт, има много по-голям шанс.

Нетаняху е обвинен, че е действал в полза на заможни поддръжници и бизнесмени в замяна на подаръци или благоприятно отразяване на действията му в контролираните от тях медии. Той отрича всички обвинения и ги определя като опити от страна на враговете си да го свалят от власт. Той е на върха на политическата пирамида общо над 13 години, най-дълго в израелската история.

- реклама -