Израел

Израелският парламент с първа стъпка към предсрочни избори

Израелският парламент направи първа стъпка към провеждането на нови избори, на фона на задънените коалиционни преговори след изборите от април, давайки предварително одобрение на закон, който ще го разпусне.

За окончателното приемане на закона са необходими още три гласа, което ще доведе до провеждането на нови избори. Гласуването завърши с 65 на 43 гласа с 6 въздържали се, според уебсайта на парламента.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху не успя да постигне споразумение за сформиране на управляваща коалиция преди крайния срок сряда вечерта.

Хиляди израелци се събраха в Тел Авив в събота вечер, за да протестират срещу планираните коалиционни споразумения на премиера Бенямин Нетаняху, които според опозиционните лидери ще представляват краят на демокрацията в страната.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви днес, че все още има време да се избегнат „ненужни“ предсрочни избори, въпреки блокиралите коалиционни преговори само седмици след изборите през април.

„Няма причина да въвличаме страната в ненужни избори, които ще струват цяло състояние и ще ни парализират за още половин година,“ каза той в обръщение пред израелския парламент, съобщи АФП.

Нетаняху досега не успя да отговори на противоречивите искания на бъдещите си партньори от правителството. До октомври той трябва да се изправи пред съда за предварително изслушване, след като главният прокурор Авичай Манделблит обяви през февруари намерението си да повдигне обвинение срещу премиера по обвинения в измама, нарушение на доверието и подкуп.

- реклама -