войници

Израелски войници твърдят, че имат рак заради обслужването на противоракетна система

Група войници от израелската армия твърдят, че обслужването и боравенето с противоракетната система „Железен купол” са им причинили рак, съобщиха местни медии.

Вестник „Йедиот Ахронот” пише, че група войници, които са служили в частите, които оперират системата „Железен купол”, са се разболели от рак в края на службата си или малко след това.

„Железен купол” е израелската отбранителна система, действаща в южните райони на страната, която прихваща ракети с малък обсег и ракети, изстреляни от палестински групи за съпротива от Газа.

„Йедиот Ахронот” допълва, че войниците твърдят, че има връзка между работата им по системата за противоракетна отбрана и диагнозата.

Израелският ежедневник цитира израелски войници, според които радарното устройство на „Железен купол” излъчва радиация и топлина, причиняващи рака при тях, добавяйки, че ще публикува истории за 10 войници, получили рак по време на служба.

Ежедневникът отбелязва, че един от войниците на име Ран казва, че една година след освобождаването си от военна служба е бил диагностициран с рак на костите.

- реклама -