Ликуд, Бенямин Нетаняху

Израелската опозиция се обедини за свалянето на Нетаняху

Израелските опозиционни партии се споразумяха да сформират правителство, което да сложи край на времето на Бенямин Нетаняху като най-дългогодишният министър-председател в страната.

Според съобщенията лидерът на центристката партия Лапид е постигнал коалиционно споразумение с ултранационалистическия лидер Бенет, предаде АФП.

Лидерите от партията на Бенет се обявиха за сделката днес.

57-годишният Лапид има срок до сряда, за да сформира ново коалиционно правителство.

Според израелските медии двете страни са сключили сделка, при която Бенет (49) ще бъде министър-председател в продължение на две години, преди да бъде заменен от Лапид през втората половина на мандата.

Бенет обяви официално, че се присъединява към лагера на противниците на Нетаняху. „Ще направя всичко, за да сформирам правителство за национално единство с моя приятел Лапид“, каза той след среща със собствената си партия Ямина.

Неговата партия „Ямина“ има решаващи шест места в 120-членния парламент, които биха дали явно мнозинство на опозиционната коалиция от десни, центристки и леви партии.

Бенет се срещна с лидери на „Ямина“ по-рано днес и получи подкрепата им за коалиционната сделка, съобщи Би Би Си.

„Никой не трябва все още да брои Нетаняху вън от играта, защото неговите политически инстинкти за оцеляване остават ненадминати”, казва анализаторът на BBC за Близкия изток Себастиан Ашър.

Нетаняху: Коалицията срещу мен е опасност за националната ни сигурност

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че евентуалното коалиционно правителство, което ще го отстрани от властта след 12 последователни години на управление, би било „опасност за националната сигурност“ на Израел.

Минути след като националистическият хардлайнер Бенет заяви, че ще се присъедини към ръководителя на опозицията Лапид за съставянето на правителство на националното единство, Нетаняху се произнесе в телевизионно обръщение, наричайки плана „опасност за сигурността на Израел“.

- реклама -