Израел, коронавирус, локдаун, карантина

Израел в трети ковид локдаун от началото на годината

От днес в Израел е в сила трета пълна карантина, която ще продължи до 9 януари.

На гражданите е забранено да се отдалечават от домовете си на повече от 1 километър и да си ходят на гости. Затворени са всички търговски обекти, освен предлагащите стоки от първа необходимост, а ресторантите може да работят като предлагат единствено храна за вкъщи. Списъкът с ограниченията е публикуван от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

От 17:00 ч. на 27 декември до 9 януари 2021 г. се въвежда забрана за отдалечаване на повече от 1 км от адреса по местоживеене, като изключение се прави при ваксиниране, получаване на социална или медицинска помощ, за участие в демонстрации или в съдебно заседание, за разходка пеша с цел спорт, придвижване до работното място или до разрешените места за образователна дейност, за присъствие на погребение, церемония по обрязване или сватба. Глобата за нарушение е 500 шекела (155 долара – бел.ред.).

Забранено е да се напуска жилището с цел посещение жилището на друго лице.

За две седмици се прекратява работата на „всички търговски обекти и обществени места, с изключение на магазините, търгуващи със стоки от първа необходимост, хранителни продукти и хигиенни материали”.

Затварят се пансионите, зоопарковете, националните и природните паркове, паметните места и мемориалите, салоните за красота и фризьорските салони, кабинетите за алтернативна и допълнителна медицина, кината, включително тези на открито, търговските центрове, пазарите и музеите. Забранени са и дейностите на открито, екскурзиите, походите и пътешествията. От 28 декември се прекратява действието на режима „зелени острови” в Айн Бокек на брега на Мъртво море и в Ейлат на брега на Червено море, благодарение на който хотелите там отвориха за вътрешни туристи.

На заседанието си на 26 декември правителството на Израел утвърди решението за прекратяване на учебните занятия за учениците от пети до десети клас, но то беше отхвърлено днес от парламентарната комисия по въпросите на образованието. Кабинетът разполага с 48 часа да обжалва отказа на парламента, подчертава държавното радио „Кан”. Детските градини продължават да работят, а занятията на учениците от първи до четвърти и от 11 и 12 клас няма да бъдат прекъсвани.

Премиерът Бенямин Нетаняху изрази надежда, че започналата преди седмица ваксинация и предстоящата карантина ще позволи страната да поеме контрола върху новия коронавирус.

- реклама -