Израел

Израел е нанесъл удари срещу десетки ирански мишени в Сирия тази нощ (СНИМКИ)

Израел атакува десетки ирански военни обекти в Сирия в отговор на ракетни нападения срещу негови бази на окупираните Голански възвишения. Това съобщи израелската армия в декларация, цитирана от Ройтерс и Франс прес.

Нападенията срещу израелските бази са извършени под командването на иранския генерал Касем Солеймани, каза израелски военен говорител. Той добави, че Израел е информирал Русия преди да нанесе ударите на сирийска територия. Израел не се стреми към военна ескалация с Иран, каза говорителят на израелската армия.

В рамките на мащабна атака са нападнати позиции на иранското разузнаване, щаб-квартирата на „Ал Кодс“, военен и логистичен комплекс, ирански военен лагер, северно от Дамаск, складове на въоръжените сили на „Ал Кодс“ на международното летище на Дамаск, военни постове и пунктове за наблюдение в буферната зона.

Освен това са нанесени удари по иранска пускова установка, от която са били изстрелвани ракети към Израел“, се казва в комюникето. „ВВС на Израел са атакували сирийки установки на ПРО, които са стреляли, независимо от израелското предупреждение. Всички наши самолети се завърнаха в базите“, се казва още в текста. „Нощните удари бяха извършени след ракетен обстрел, започнат от иранските сили по предни позиции на израелската армия на Голанските възвишения“, отбелязват от пресцентъра на израелската армия. Няма жертви и разрушения на израелска територия“.

От своя страна в съобщение на официалната сирийска агенция САНА се казва, че няколко десетки ракети са били свалени в небето от сирийската противоракетна отбрана. В него се казва още, че едва една нищожна част от тях са стигнали до целите си.

По-рано бе съобщено, че иранските сили в Сирия са изстреляли около двайсетина ракети и снаряди по посока израелски части на Голанските възвишения, съобщи израелската армия. Част от снарядите бяха прехванати от израелската ПРО.

- реклама -