сн. БГНЕС

Израел отвори пропускателен пункт в Газа за хуманитарни помощи

Организацията на обединените нации(ООН) приветства решението на Израел да отвори прохода Керем Шалом, през който ще преминат хуманитарни помощи за ивицата Газа.

Международната организация призова да се отвори и втори пропускателен пункт за преминаването на хуманитарни работници.

Хуманитарна помощ е спешно необходима в ивицата Газа, след като въздушните удари убиха над 200 палестинци там.

„Ние горещо приветстваме отварянето на прелеза Керем Шалом за основни хуманитарни доставки,“ каза Йенс Лаерке, говорител на United Nations OCHA , пред репортери в Женева.

Той добави, че сега отделен пункт Ерез, също е отворен „за влизане и излизане на критично необходим хуманитарен персонал“.

Занапред той заяви, че „трябва да се поддържа хуманитарен достъп до и извън Газа за персонал и стоки, и да се предприемат подходящи мерки за продължаване на движението в Газа.“

Израел стартира въздушната си атаки в ивицата Газа на 10 май, след като „Хамас“ изстреляха ракети в отговор на безпокойството в анексирания от Израел Източен Йерусалим.

В Газа израелските въздушни удари са убили общо 212 палестинци, включително 61 деца. Ракети, изстреляни от палестински въоръжени групи, са убили 10 души в Израел, включително дете, според служители от двете страни.

Конфликтът рискува да предизвика хуманитарна катастрофа, като ООН заяви, че около 47 000 палестинци са напуснали района, докато над 130 жилищни и търговски сгради в анклава са унищожени.

Достъпът до болници и други основни обекти е много затруднен за населението в Газа от непрекъснати въздушни удари, тъй като тежестта на щетите засяга пътища и множество сгради, съобщи МКЧК.

- реклама -