трите жени

Изправят пред съда трите жени, оставили кола с газови бутилки пред Нотр Дам

Трите жени, задържани във връзка с 5-те газови бутилки, открити в изоставена кола недалеч от парижката катедрала Нотр Дам, в най-скоро време ще бъдат изправени пред съда, съобщиха от прокуратурата.

На заподозрените ще бъдат повдигнати обвинения в участие в организирана престъпна група и подготовка на атентат.

Трите арестувани жени са заподозрени във връзки с терористичната групировка „Ислямска държава”. Това са 19-годишната Инес Мадани, 23-годишната Сара Х. и 39-годишната Амел С.

Инес Мадани
Инес Мадани

Една от задържаните -Инес Мадани е била известна на полицията с радикализацията си

Момичето е на 19 години. Искала да отиде в Сирия.  При задържането на Инес и съучастничките й тя беше простреляна от полицията, защото момичетата са оказали съпротива и се опитаха да намушкат с нож униформен служител.

Инес Мадани се е врекла във вярност на Ислямска държава и на нейния лидер Абу Бакр ал Багдади, както и на Абу Мохамад ал Аднани, говорителя на групировката, ликвидиран неотдавна в Сирия.

Групата на потенциалните терористки беше задържана миналия четвъртък при специализирана полицейска акция в предградие на Париж.

Има данни, че трите жени са подготвяли терористичен акт в непосредствена близост до катедралата Нотр Дам в Париж.

Арестуваните планирали атентати и на други обекти в Париж

Според медийни публикации, същата група е планирала атентати и в други райони на Париж – на Лионската гара и в основата на Айфеловата кула.

След ареста на жените прокурорът на Париж Франсоа Моленс съобщи, че арестуваните са били ръководени от указания, които идвали от Сирия. Предполага се че заповедите са давани от джихадистите от Ислямсак държава.

- реклама -