Мая Манолова, Хаджигенов, Бабикян, Изправи се! Мутри вън

„Изправи се.бг! Ние идваме!“ в пълен синхрон с ИТН и ДБ по съдебната реформа

Експертни групи на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ проведоха разговори с представители на „Има такъв народ“.

В централата на ИТН дойдоха и Мая Манолова, Димитър Делчев и Николай Хаджигенов. На въпрос от какво няма да отстъпят, Хаджигенов каза – „Гешев и правосъдната реформа в чист вид“. Попитан защо не се обсъждат имената на министрите, той каза, че поставя този въпрос на трето място по важност, има значение какво и как ще правят.

„Ние се застъпваме по програмите за правосъдие може би на 95% с „Демократична България“, приятно съм изненадан с „Има такъв народ“ също“, обясни адв. Хаджигенов и подчерта, че останалите 5% касаят само дребни детайли.

„Всичко е въпрос на време и процедура“, допълни юристът. Следващата седмица ще бъде проведена и тристранна среща между ИТН, „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“, на която се очаква всички детайли да бъдат обсъдени.

На днешните разговори двете формации не са обсъждали идеята на партията на Слави Трифонов за пряк избор на главен прокурор, която присъстваше сред въпросите на референдума.

„Те са съгласни, че това е тема, която предстои тепърва да разглеждаме, напред във времето. Не се отказват от нея, но са достатъчно интелигентни, за да го отложат. Това е мое мнение, но тази идея няма да мине никога“, каза адвокат Хаджигенов.

Темпото на разговорите се налага от ИТН.

За „Изправи се БГ! Ние идваме!“ темите съдебна реформа, подкрепа на доходите, здравна реформа и енергетика са ключово важни.

Това заяви от своя страна Мая Манолова.

Минималната пенсия да стане 369 лв. от 1 октомври. Това е задължително условие, за да получи „Има такъв народ“ подкрепата на ИБГНИ, заяви Манолова.

Механизмът обаче не е договорен – може да е с преизчисление по актуален осигурителен доход, както настояваше ИБГНИ, но може и с вдигане тежестта на година стаж, както предлага служебното правителство, разясни Манолова. Според нея имало съгласие от страна на хората на Слави Трифонов това да се случи

От 1 януари пък ще има следващо увеличение на пенсиите, разясни Манолова. Освен това ИТН се съгласили да приемат от 1 октомври нейните предложения за закон за личните асистенти за инвалидите и подпомагане с 2-10 Хил. лв на децата.

Общата цена ще е 650 млн. лв., виждаме, че тези пари ги има, категорична бе Манолова.

В икономиката и финансите имаме пълно припокриване – запазване на плоския данък от 10 процента за граждани и бизнес, въвеждане на необлагаем минимум и праг от поне 164 Хил лв. за регистрация по ДДС, разказа пък Мария Капон от ИБГНИ. Ще има отбивка от данъка върху доходите за общините и намаляване до 10 на сто на данъка за едноличните търговци.

- реклама -