Мая Манолова, "Изправи се БГ. Ние идваме!", Радев, консултации

„Изправи се БГ. Ние идваме!“: Няма да допуснем извиване на ръце и шантажиране чрез „златния пръст“

Амбициозната законодателна програма изисква приоритизиране, но най-важното е съставянето на правителство.

Това заяви президентът Румен Радев в началото на разговора си с последната от парламентарните сили – групата на „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

Новата формула, която се предлага, е формиране на кабинет не като коалиция с разпределение на министерски кресла, а формиране на кабинет около съгласие за цели, приоритети и ценности. Затова е изключително важно да се намери верният диалог. И положителното е, че такъв подход позволява всяка партия да тежи не толкова с броя на своите депутати, а с приоритетите и идеите си за намиране на изход от социалната и икономическата криза, за демонтаж на порочния управленски модел, за справянето с корупцията, бедността и неравенствата.

Извели сме на преден план важните теми за гражданите, свързани с техните доходи, обясни Мая Манолова.

Имаме пълно съвпадение с другите формации на промяната за истинска и дълбока съдебна реформа, включително за преустановяване на порочния модел на еднолична власт на главния прокурор, каза още Манолова.

Около тези политики, които са важни за гражданите, може да бъде изградено мнозинство, което да подкрепя платформата на обикновените хора, а не на една партия. Това очакват хората, заяви Манолова.

Готови сме и ще подкрепим правителство на промяната, но не и ако в него се вижда дългата ръка на ГЕРБ и ДПС.

Такава подкрепа би била токсична прегръдка, която да убие очакванията на хората за промяна, би била неприемлива за тях, категорична бе лидерката на „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

Бихме подкрепили кабинет с участието на формациите на протеста. При първия сигнал, че се правят тънки партийни сметки и политически инженеринг, нямаме никакво съмнение да се върнем там, откъдето дойдохме – на площадите.

Не искаме постове, не сме кандидати за такива, като гражданска формация призоваме партиите да загърбят своите партийни интереси и сметки, за да бъде сформиран кабинет, каза още Манолова.

Няма да допуснем извиване на ръце и шантажиране на участниците в следващия кабинет чрез конструкцията на „златния пръст“.

Ще настояваме всички решения в парламента да се вземат публично и прозрачно, а всяка партия да обяснява защо подкрепя или не закони, които са в интерес на гражданите, категорична бе тя.

Правителство с участието на ДПС няма да подкрепим, всякакви връзки с ГЕРБ и ДПС са неприемливи, категорични са от ИБГНИ.

„Заявихме ясно по време на разговора, че правителство, в което се вижда дългата ръка на ГЕРБ и ДПС няма да подкрепим“, каза още Манолова след срещата.

„Ние ще поставим нашите приоритети и ще настояваме те да станат част от програмата на следващото правителство. Това са повишаване на доходите, преизчисляване на пенсиите, подкрепа за бизнеса, истинска съдебна реформа, ревизия на досегашната власт“, допълни председателят на ПГ на „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

Манолова заяви, че за всеки редовен кабинет би било чест да има министри като Бойко Рашков и Янаки Стоилов.

Тя допълни още, че по отношение на министрите в кабинета нямат претенции, стига там да не прозира участието и влиянието на ДПС и ГЕРБ.

- реклама -