котка

Изпращат първата кремирана котка в Космоса (СНИМКА)

Пикачу, много обичан котарак с таби шарки, умира през януари 2019 г. след дълга, но „храбра битка“ с котешкия диабет, казва стопанинът му. Сега семейството ще почете паметта на животното, като изпрати пепелта му в орбита около Земята, съобщава Спутник.

Стив Мънт, собственикът на Пикачу, каза наскоро за сайта Спейс ком, че кремираният домашен любимец ще бъде изстрелян в космоса под формата на малка пратка, прикрепена към сателит в рамките на следващите 18 месеца. Семейството използва услугите на базираната в Тексас компания „Селестис“, която предлага достъпни мемориални полети за кремираните останки на животни и хора.

„Вече подписах договора и наскоро платих изцяло за услугата“, каза Мънт, който пусна страница за набиране на средства за осъществяване на мечтата си да изпрати праха на починалия верен котешки приятел в околоземна орбита.

Въпреки че Мънт е успял да събере малко повече от 1600 долара от общата сума от 5000 чрез кампанията за набиране на средства, той решава да изтегли оставащите средства от спестяванията си, за да осигури на Пикачу пътешествието към звездите.

„Въпреки че продължавам да приемам дарения от хора, които искат да бъдат част от тази почит, набирането на средства не е основна цел за мен. Мечтата ми се сбъдва, независимо от всичко“, обясни Мънт.

Собственикът посочи, че е избрал да изпрати приятеля си в космоса, защото „Пикачу е герой и аз го почитам като такъв.“

Пикачу ще бъде първата кремирана котка, която ще бъде изпратена в космоса от компанията, откакто тя започва предоставянето на услугата през 2014 г. До момента „Селестис“ е транспортирала към звездите останките на две кучета.

„Исках Пикачу да бъде първата котка“ – каза Мънт. „За да продължи с мисията си на игрив изследовател и да покаже на света, че котката е също толкова достоен за специална почит домашен любимец като кучето.“

- реклама -