Олимпиадата

Изпращаме най-малко спортисти на Олимпиадата от 60 години насам

Нов отрицателен рекорд – България изпраща 51 спортисти на Олимпийските игри в Рио де Жанейро. Това е най-малката ни делегация за Олимпиада от 60 години насам.

Всички наши състезатели на Игрите са родени между 1980 и 1997 г. Най-много от българските олимпийци в Рио са родени през 1994 г. – общо 10.

От спечелилите квоти за Рио най-млад е 18-годишният Ангел Кодинов, който ще навърши 19 години на 4 септември. След него в класацията е Даниел Асенов, който стана на 19 г. на 19 май.

От дамите най-малка е включилата се в последния момент в ансамбъла Любомира Казанова, която навърши 20 години на 23 май.

Най-възрастен е също включилият се в последния момент при борците Димитър Кумчев, който е на 36 г. След него в класацията следват трима, родени през 1983 г. Самуил Донков(роден на 20 юни), Силвия Дънекова(родена на 7 февруари) и Елис Гури(роден на 6 юли).

Най-много от нашите олимпийци в Рио са родени в София – общо 11, следват Пловдив с 8 и Хасково с трима. 7 града имат по двама представители – Сливен, Плевен, Асеновград, Стара Загора, Пазарджик, Сандански и Варна. Останалите 13 селища са по един. Бройката на София обаче се вдига много от ансамбъла, в който 4 от 5-те гимнастички са от София. В тази статистика не са включени двамата родени извън България – Гури и Дубов.

Малко история

През 1956 година в Мелбърн България е имала 43 представители. Рекордът е през 1980 година, когато за Москва заминават 271 спортисти. Заради бойкота обаче тази олимпиада е малко по-различна.

В класацията следва Сеул 1988 със 182 нашенци, които записват най-успешното ни представяне с 10 титли и пето място в крайното призово класиране по нации.

Кога да гледаме българите?

Като ден с най-много български участници на Олимпиадата в Рио се очертава 15 август, понеделник. Тогава, поне според предварителните заявки, е възможно да стартират до 13 наши спортисти.

С най-много представители сред българските олимпийци е Националната спортна академия – 17 от нашите спортисти са възпитаници на НСА „Васил Левски“. В класацията следва Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ с 3-ма олимпийци, Югозападният университет с двама, а цели 10 други висши заведения са с по един. Сред тях има три университета в САЩ, един от нашите учи вече трета година за зъболекар(сабльорът Панчо Пасков), а Елис Гури е с диплом от Албанската спортна академия „Вожо Куши“. От завършилите само спортно училище, най-много са от тези от софийските – 3, а по двама представители имат спортните паралелки в Сливен, Пловдив и Хасково.

Само двама са легионерите в българската олимпийска делегация. И двамата са в борбата. Елис Гури е роден в Албания, в град Шкодра през 1983 г., баща му е бивш състезател по борба. На европейското първенство в Тампере през 2008 г. Гури спечели бронзов медал в категория до 96 килограма, а на летните олимпийски игри в Пекин завърши на осмо място. В края на 2010 година получава българско гражданство и започва да се състезава за България, след което на Олимпиадата в Лондон2012 отпадна на ¼-финал. Владимир Дубов е бесарабски българин, родом от Дубовка, Украйна. Световен вицешампион от Будапеща, носител на златния пояс „Дан Колов“ за миналата година. Наскоро съпругата му Дина и кръстения на него 2-годишен син също се преместиха в България, семейството си закупи дом и се установи в Перник.

Борбата си остава най-успешният български спорт в олимпийската история. Борците ни са спечелили общо 68 медала, от които 16 златни. Следват щангите с 36(12 титли), леката атлетика с 18 отличия(5 титли), боксът с 18(4), кану-каякът 17(4), спортната стрелба 16(4) и др. България е печелила злато в 9 спорта, а медали в 16.

В олимпийската ни делегация има 29 мъже и 22 жени. Това затвърждава традицията на големи спортни форуми да се увеличава бройката на мъжете. В Лондон преди 4 години бяхме с 37 мъже и 26 жени. Единствената в историята Олимпиада, на която в българския тим има повече жени е Пекинската през 2008 – 27 мъже и 43 жени.

В Рио България ще бъде представена в 14 вида спорт. В Атина имахме състезатели в 20 спорта, в Пекин – в 15, в Лондон в 17. В най-много спортове участваме на Игрите в Москва 1980 и в Атина 2004 – по 20. На обратния полюс са първите модерни игри в Атина през 1896 г., където сме представени от един гимнастик.

- реклама -