Изпрани мокети и сменени крушки очакват новите депутати в парламента

Пленарната зала е освежена за новите депутати.

Освежена след козметичен ремонт ще посрещне депутатите от новия парламент сградата на Народното събрание. Очаква се 46-ото НС да бъде свикано от президента още следващата седмица.

Със собствен ресурс на парламента са направени козметични ремонти – пребоядисани са част от стаите и кулоарите, освежен е пресклубът до зала „Запад“, съобщава БТА.

Администрацията на НС се е погрижила пленарната зала също да бъде приятна и уютна за депутатите в 46-я парламент. Мокетът е изпран (както и в кулоарите, и в стаите). Подменени са около 300 изгорели крушки в пленарната зала – на двата полилея и на аплиците. Те са сменени с нови, лед енергоспестяващи, разказаха от пресцентъра на НС. Интересно е да се отбележи, че полилеите в залата са от чешки кристал, всеки тежи по тон и половина – два.

След като прекрачат прага на знаковата сграда, народните представители ще получат папка, подготвена от администрацията на парламента. В нея те ще намерят Конституцията на Република България, правилник за дейността на Народното събрание. В комплекта е също справочник за народните представители, в който има информация за структурата на администрацията, нейните функции, телефоните на отделните звена. Всеки депутат ще намери в папката и ръководство за експлоатация на пултовете за гласуване. В комплекта има също книжка с описани постоянните делегации на НС в международни организации. Там е и клетвеният лист, който те подписват, след като се закълнат в пленарната зала.

След като ЦИК обяви официалните резултати от вота на 11 юли, президентът Румен Радев издава указ за свикване на 46-то Народно събрание. Според основния ни закон първото заседание при новосформиран парламент се открива от най-възрастния присъстващ в залата депутат – звънеца на 45-я парламент удари Мика Зайкова от ПГ „Има такъв народ“. Интересен факт е, че тази традиция води началото си още от Търновската конституция.

По процедура народното представителство полага клетва и подписва клетвена декларация. Депутатите произнасят: „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се.“

Следва националният химн. След него, при откриването на предишния парламент, президентът Румен Радев произнесе слово.

Следват декларации от всички парламентарни групи, в които те заявяват приоритетите си.

На първото заседание се избира председател и заместник-председатели на НС.

Народният вот изпрати в 46-ия парламент шест партии и коалиции – „Има такъв народ“, ГЕРБ-СДС, „БСП за България“, Демократична България, ДПС и „Изправи се! Мутри вън!“. Същите формации бяха представени и в 45-ото Народно събрание. По данни на ЦИК,партията на Слави Трифонов ще има 65 депутатски места, втората – ГЕРБ-СДС – 63, левицата ще разполага с 36, ДБ – 34, ДПС – 29, и ИМВ – 13.

 

- реклама -