кръв

Използван за стръв червей се оказа ключът към универсалната кръв

Вече стотици години единствената употреба на този червей, който е негоден за ядене, е да се сложи на кукичката на въдицата. Но статусът на това безгръбначно е на път да се промени.

Неговата кръв, според френски изследователи, има невероятната способност да се зарежда с кислород.

Използването му в медицината може да преобрази цялата наука като осигури заместител на кръвта

Така ще бъдат спасени стотици хиляди човешки животи и ще се ускори възстановяването след хирургическа намеса и след трансплантиране на органи.

„Хемоглобинът на червея може да пренася 40 пъти повече кислород от белите дробове до тъканите отколкото човешкия хемоглобин”, казва Грегъри Реймънд – биолог от Aquastream – рибовъден комплекс на крайбрежието на Бретан.

Тази кръв е съвместима с всички кръвни групи при човека

От 2015-та година Реймънд и екипа му работят съвместно с биотехнологичната фирма Hemarina в опит да осигури надеждно средство за производство на червеи.

Aquastream осигурява вече по 1,3 млн. червеи годишно, като всеки от тях съдържа мъничко количество от ценния хемоглобин.

„Започнахме практически от нула. Тъй като червеят досега не е бил изучаван, всички параметри трябваше да бъдат уточнени изцяло – от храненето до температурата на водата”, казва изследователката Гуен Еро.

Медицинският интерес към червея с латинско название Arenicola marina датира от 2003, когато епидемията от болестта луда крава в Европа и епидемията от разпространение на ХИВ по света започна да се отразява на снабдяването с кръв.

Проблем се оказва това, че животинският хемоглобин като заместител на човешкия, може да предизвика алергична реакция и потенциално да увреди бъбреците.

Хемоглобинът на червеите обаче, са разтваря в кръвта и не се съдържа в червените кръвни телца, както е при човека. С други думи – кръвната група не е от значение, а структурата е почти като при човека.

Учени в Роскоф извлякоха и пречистиха хемоглобин от червени, уловени в околността и ги тестваха върху лабораторни мишки. Гризачите се повлияха много добре и нямаше никакви следи от имуннна реакция, свързана с другите животински заместители.

Ако се докаже, че е безопасна за хората, богатата на кислород кръв от червеи може да се справя със септичен шок – срив на кръвното налягане, което може да предизвика отказ на множество органи, и да помага за по-дългото съхраняване на органи за трансплантация.

Клиничните изпитания на кръвния продукт започнаха през 2015. През последните 10 години хемоглобин от червени беше използван при 10 бъбречни трансплантации в болница в западния френски град Брест, а в момента 60 пациенти участват в изпитания на кръвния продукт в цяла Франция.

Свойствата на хемоглобина от червеи са свързани с това, че безгръбначното е в състояние да оцелява при екстремни условия – заровено в пясъка там, докъдето стига приливът.

Червеят достига дължина от 25 см. и има няколко външни хриле по тялото си.

При силен прилив, потопени във водата, червеите натрупват запас от кислород, който по удивителен начин им помага да оцелеят в продължение на 8 часа до отлива.

Възможността за използване на извънклетъчен хемоглобин, извлечен от червеи, може да помогне при присаждане на кожа, за костната регенерация и да създаде универсална кръв.

В бъдеще замразена кръв от червеи може да е ключова за осигуряване на кръв във военни зони или след бедствия

- реклама -