Гоце Делчев
сн. БГНЕС

Изплащат „забравените“ 1000 COVID-лева на четирима служители от ЦСМП-Гоце Делчев

Дължимите суми за обслужване на COVID-болни от служители на ЦСМП-Гоце Делчев ще бъдат изплатени.

Вчера трима шофьори и медицинска сестра от филиала на Спешната помощ в града се оплакаха пред медиите, че не фигурират във ведомостите за месец януари, а са обслужвали болни с COVID-19. Във връзка със сигнала им днес здравният министър проф. Костадин Ангелов нареди проверка.

Тази сутрин по телефона директорът на ЦСМП-Благоевград д-р Красимир Михайлов каза за БГНЕС, че е възможна грешка, подчертавайки, че системата работи по определен начин. Т.е., когато има ощетени, според тях, да се обръщат към него, а не към медиите. След това той замина за среща на място със служителите на филиала в Гоце Делчев. Там стана ясно, че се оплакват трима шофьори на линейки и медицинската сестра Дарина Джарова. Те са писали до министъра на здравеопазването и до някои медии, че за месец януари не им е изплатено допълнителното възнаграждение от 1000 лева за работа на първа линия с болни от коронавирус. След събранието във филиала на ЦСМП в Гоце Делчев д-р Михайлов е заявил, че е постигнато споразумение и всички, които са ощетени, ще получат съответното възнаграждение.

„Когато се обработват документи на повече от 300 души, могат да бъдат допуснати грешки. Нашата практика досега е била следната – след сигнал от ощетените пред завеждащия филиала, документите се преразглеждат и ако всичко отговаря на нормативните документи, Комисията взема повторно решение. В Комисията, която заседава в Благоевград, влизат главният счетоводител, икономист ТРЗ, главната медицинска сестра, завеждащият филиала в Благоевград д-р Атанасов, завеждащият „Личен състав“. След като разгледат предложението и доказателствения материал, те изготвят протокол, който аз одобрявам, и подписвам декларация за достоверност на данните“, обясни д-р Михайлов.

В този случай процедурата не е била спазена заради прибързаните действия на тримата ощетени. Те са уведомили прекия си ръководител – д-р Божиков, в четвъртък, който веднага е изпратил рапорт до ЦСМП-Благоевград.

Още същия ден, без да изчакат Комисията да се произнесе /нейното заседание е било насрочено за 1-ви март/, ощетените са сезирали Министерството на здравеопазването и медиите.

- реклама -