шофьори

Изпитите за шофьори вече ще са само в кабинети на ДАИ

Теоретичните изпити на бъдещите шофьори вече ще се провеждат само в кабинети на ИА „Автомобилна администрация“, съобщиха от транспортното министерство. Досега изпитите се провеждаха основно в частни кабинети на учебните центрове в цялата страна.

Изискването влиза в сила от утре и е едно от измененията в Наредба 38.

Промените са част от мерките, предприети от министъра на транспорта Ивайло Московски за спиране на порочните практики при шофьорските изпити.

Данните от проверките на ИА „Автомобилна администрация“, както и на Специализираната прокуратура показаха, че досега резултатите от изпитите се манипулираха с камери, монтирани над работните места в част от изпитните кабинети.

Един от похватите бе използването на слушалки, мобилни телефони и други устройства, чрез които верните отговори се диктуват на кандидатите от лица извън залите за изпити.

Другите методи за измама са явяване на изпита на различно лице от вписаното в протокола, размяна на таблетите и подсказване на верните отговори.

За подобни нарушения от 1 април тази година до момента са анулирани резултатите от изпитите на 144 кандидати.

С новите изисквания ще се установи пълен контрол върху системата за видеонаблюдение и техническите средства при изпитите.

С промените в Наредба 38 се забранява на кандидатите да използват други електронни устройства освен осигурените за изпита таблети.

Биг брадър за кандидат-шофьорите

Предвидено е до 1 март 2017 година всички работни места в кабинетите на ИА „Автомобилна администрация“ да бъдат изолирани едно от друго, така че изпитваните да нямат физически или визуален контакт помежду си.

Преди да заемат местата си в изпитните кабинети, кандидатите ще бъдат проверявани с технически средства за наличието на електронни устройства у тях.

Предвижда се работните места на изпитваните да бъдат преградени едно от друго, така че да няма възможност за подсказване, размяна на таблети и други опити за манипулации. Всяко място ще бъде оборудвано с работна станция, камера и микрофон.

В залите ще бъдат монтирани системи за контрол на изпитния процес, апаратура за регистриране на сигнали от електронни устройства, както и система за автоматично известяване и записване на сигналите при тяхното засичане.

Ще бъде осигурена и специализирана мобилна техника, с която изпитващият да проверява за излъчвани сигнали от електронни устройства по време на изпита.

- реклама -