Патриарх Неофит състояние Токуда проф.Николай Младенов

Изписват патриарха за Гергьовден

Патриарх Неофит ще посрещне Гергьовден в патриаршеските си покой. Предвижда се той да бъде изписан в сряда, максимум в четвъртък. Това съобщиха лекари от болница „Токуда“, където той беше приет по спешност на 18 април и веднага настанен в реанимация.

Към момента Светейшият е стабилизиран, той се чувства добре, комуникативен е, разговаря с медицинския персонал и от няколко дни пита кога ще се прибере у дома, допълниха от лечебното заведение.

Той дори се е поинтересувал дали може да пътува до Троянския манастир, но са го посъветвали на първо време да пази покоите си.

Дядо Неофит, който преди няколко години претърпя две сърдечни операции и е с изкуствена клапа, беше на рехабилитация в санаториум „Ясен“ в Банкя, когато му прилоша и беше закаран веднага в болницата. Първоначално той беше четири дни в реанимацията, а след това го приведоха в терапевтичното отделение, където започнаха да му провеждат и рехабилитационни процедури.

През 2014 г. Негово Светейшество отново получи криза, заради която се наложи да бъде приет в болница. Тогава патриарх Неофит се почувства зле по време на посещението си в Истанбул и едва не припадна в олтара на църквата „Св. Ирина“. Тогава той беше докаран спешно със самолет в болница. Към момента е в много добро състояние предвид претърпените преди време операции. Не се изисква специална диета и режим, но все пак трябва да се пази от преумора, казаха още лекарите. След изписването си той ще трябва да ходи в болницата на контролни прегледи.

 

- реклама -