Венеция, Фабрицио Плеси, украса

Изоставена, но не и забравена: Венеция блести предколедно

Макар и изоставена от туристите заради пандемията, Венеция освети предколедно най-известните си забележителности – площад „Сан Марко“ и моста „Риалто“ над Големия канал, съобщи АФП.

На площад „Сан Марко“, където е едноименната базилика, италианският творец Фабрицио Плеси инсталира едно единствено коледно дърво между двете колони.

Снимка: Фабрицио Плеси

Огромни екрани с цветни кадри са подредени един над друг, така че да оформят силуета на традиционна елха. Нощно време те обливат площада в топла светлина, която се отразява от плочите. „Целта ми е да осветя града, който се нуждае от култура, който се нуждае от нови емоции“ – каза Фабрицио Плеси.

Снимка: Фабрицио Плеси

В дъното на площад „Сан Марко“, срещу базиликата, е инсталирана друга негова творба „Златният век“, отново големи екрани, този път инсталирани на прозорците на музея „Корер“. От тях струи златиста светлина, напомняща на разтопено злато.

Снимка: Фабрицио Плеси

Мостът „Риалто“ с елегантния си силует над Големия канал също е с коледна светлинна украса. Щом падне нощта започват прожекции по арките му на ангели и на златния лъв. Те се отразяват във водите на канала и се създава феерична атмосфера.

- реклама -