Изолираха зона от 200 кв. км. заради чума по свинете в Габровско

Зона от 200 квадратни километра е изолирана заради намереното миналата седмица мъртно диво прасе. Животното бе открито в габровското село Гергини.

Пробите за наличие на Африканска чума се оказаха положителни, животното е загробено, а локализираното около него пространство е дезинфекцирано, съобщи Цветомира Иванова от Областната администрация.

Изпълнителната агенция по горите и Регионалната дирекция на горите – Велико Търново са издали заповед, с която се посочват ловностопанските райони, попадащи в инфектираната зона, както и три подзони. В най-близката до мястото на мъртвото животно зона се ограничава за 30 дни достъпът до горски територии на лица и пътни превозни средства.

За същия срок се забранява и ловът на дива свиня. В другите две подзони се разрешава индивидуален лов, лов с капани и групов лов без кучета. Там могат да се извършват горскостопански и селскостопански дейности, събиране на гъби, билки, трюфели, туризъм и други дейности, но само след осигуряване и прилагане на мерки за биосигурност.

Проверките на служителите от Областната дирекция по безопасност на храните по свиневъдни обекти продължават, ще се проверява и за репопулация.

- реклама -